skip to Main Content
088 208 0800

Automatiseren

Doordat het bewuste denken bij veel hoogbegaafden hoogontwikkeld is kan het onbewuste denken onderontwikkeld blijven. Automatiseren is een onbewust proces en zal daarom ook onderontwikkeld blijven. Hoe slimmer het kind is, des te groter is de kans dat hier problemen bij optreden! Dit zie je ook terug bij de motorische ontwikkeling. Een goed voorbeeld hiervan is piano spelen. Een cognitief getalenteerd kind zal hier snel vooruitgang laten zien en alom bewondering oogsten. Totdat het moment daar is dat de tweede hand erbij moet komen. Hier moet één van de handen worden gedelegeerd aan het reptielenbrein. De andere hand speelt hier de melodie overheen. Hier gaat het vaak mis.

Omdat het kind zijn bewuste aandacht blijft aanwenden loopt het vast op dit punt in het leerproces. Er wordt op dit punt al snel geroepen dat piano spelen niet leuk meer is. Wellicht wordt er dan een ander instrument uitgekozen. Echter na een maand of negen, wanneer automatisering weer om de hoek komt kijken, gebeurt hetzelfde. Dit herhaalt zich elke keer wanneer er bij het bespelen van een instrument voor voortgang een zekere mate van automatisering vereist is. Het is aan te raden een kind pas de keuze te geven om te stoppen nadat het de techniek, of het muziekstuk, waar het op vast loopt beheerst. De kans is groot dat het kind nadat dit is gelukt niet meer wil stoppen omdat het door de vervelende periode heen is gekomen. Wil het toch stoppen, dan heeft het kind in ieder geval geleerd om wat langer door te zetten en stopt met het instrument met een succeservaring.

Hetzelfde geldt voor sporten. Ook hierbij zal het kind na aanvankelijk succes kans lopen om vast te lopen op het moment dat technieken en motoriek moeten worden geautomatiseerd.

Juist hierom is het belangrijk deze kinderen vroeg te laten kennis maken met een sport of instrument! Zo wordt het automatiseren getraind en leert het kind al vlug om doorzettingsvermogen te tonen.

Ben je verder geïnteresseerd in hoogbegaafdheid en hoe daar mee om te gaan?
Kijk dan eens bij onze Workshops en Online trainingen voor ouders

Back To Top