skip to Main Content
088 208 0800

Levenslessen

In deze moeilijke periode delen wij graag een aantal levenslessen. Lessen die je kunnen helpen om samen met je kinderen deze spannende tijd zo goed en positief mogelijk door te komen. Samen kunnen wij heel veel!

Levensles #1: Helpende en remmende gedachten m.b.t.
het Corona virus!

Het doel van deze les is om kinderen bewust te maken van het verhaal wat ze zichzelf vertellen en hoe dit verhaal ondersteunend kan zijn aan een positieve levenshouding van kinderen. Heleen Iordens is trainer en onderwijsadviseur bij Novilo en Feli-x. Vandaag laat zij met behulp van deze levensles – ondersteund door een video –  zien hoe je als ouder of leerkracht  deze les kunt geven aan je kinderen en/of leerlingen. Succes!

Levensles #2: Verveling…. en nu?

Nu kinderen even niet naar school kunnen, komt er waarschijnlijk al snel een moment dat ze zich thuis gaan vervelen. En dat kan zich op verschillende manieren uiten: hangen, een zusje of broertje te lijf gaan, de ipad niet af willen staan, willen snoepen, met spullen gaan gooien, druk of juist passief worden. Gedrag waarvan je als ouder in eerste instantie misschien niet blij wordt. Wat als je even met je kind stilstaat bij wat er gebeurt? Kan het dan leren om op een andere manier met die verveling om te gaan?

Heleen Iordens is trainer en onderwijsadviseur bij Novilo en Feli-x. Vandaag laat zij met behulp van deze levensles – ondersteund door een video –  zien hoe je als ouder of leerkracht  deze les kunt geven aan je kinderen en/of leerlingen. Succes!

Levensles #3: Help een ander

Iets voor een ander doen geeft een geluksgevoel. Wanneer je er ook nog eens niets voor terug verwacht noemen we dit een random act of kindness. Juist in deze tijden zijn er mensen die wel een beetje hulp kunnen gebruiken. Hoe waardevol is het om met je kinderen te kijken wat zij voor een ander kunnen doen? Misschien voor de oudere buurman of buurvrouw? En hoe is het eigenlijk met opa of oma? Of zijn er mensen die ziek thuis moet blijven of mensen die bijvoorbeeld moeten werken van wie de kinderen alleen thuis zitten?

Heleen Iordens is trainer en onderwijsadviseur bij Novilo en Feli-x. Vandaag laat zij met behulp van deze levensles – ondersteund door een video –  zien hoe je als ouder of leerkracht  deze les kunt geven aan je kinderen en/of leerlingen. Succes!

Levensles #4: Beweeg jezelf gelukkig

Zitten jij en je kind er even doorheen met al dat binnen zitten? Waarom zouden jullie dan niet zorgen voor gelukshormonen door even lekker met elkaar te dansen of springen? Kies je eigen manier van bewegen die bij jullie zorgt voor plezier en dan is dat moeilijke klusje voor werk of dat schoolwerk daarna ook meteen weer een beetje makkelijker. Wist je namelijk dat je brein door het ervaren van positieve emoties productiever en creatiever is en alle leercentra aanzet? Bovendien verhoogt het ervaren van geluk je energiepeil. Een win-win situatie!

Heleen Iordens is trainer en onderwijsadviseur bij Novilo en Feli-x. Vandaag laat zij met behulp van deze levensles – ondersteund door een video –  zien hoe je als ouder of leerkracht  deze les kunt geven aan je kinderen en/of leerlingen. Succes!

Levensles #5: Kuikentje op de trap

Misschien is het helemaal nieuw voor jou als ouder om je kind te begeleiden bij zijn schoolwerk. Vaak krijgen kinderen vooral feedback op het resultaat (‘0 foutjes’, ‘wat een mooie tekening’, ‘je hebt het niet goed gedaan’) en niet op de inzet of de manier waarop een kind iets heeft gedaan. Dit laatste is wel belangrijk voor het ontwikkelen van een groeimindset. Deze les is eigenlijk geschreven voor gebruik in de klas, maar volgens ons kun je hem ook thuis doen. Ontdek hoe je zelfs met jonge kinderen prima kunt praten over wat doorzetten is. 

Bekijk de les die we gemaakt hebben over dit onderwerp hieronder!

Levensles #6: Verspreid een lach!

Op internet zie je momenteel heel veel filmpjes en plaatjes voorbij komen van mensen die iets grappigs of plezierigs weten te bedenken in deze spannende tijd. Heleen en haar dochter Jet zetten dit weekend hun character strength ‘humor’ in om andere mensen (en zichzelf!) blij te maken. Ze maakten een vrolijk pad met stoepkrijt en zagen direct effect: lachende voorbijgangers! Met behulp van humor weten mensen ook in moeilijke tijden te herkennen wat er leuk of grappig is en hoe ze deze lichtheid kunnen doorgeven. Humor zorgt voor meer verbinding met anderen en kan helpen bij het ervaren van betekenis in je leven. Hoe zouden jij en je kind kunnen zorgen voor een (glim)lach bij een ander?

Bekijk de les die we gemaakt hebben over dit onderwerp hieronder!

Levensles #7: Dankbaarheid

In deze spannende tijden zijn mensen snel geneigd om het negatieve te zien. Dat is niet zo gek, want zo zijn onze hersenen voorgeprogrammeerd: die moeten ons voorbereiden op gevaar. Maar kijk eens of je met jouw gezin kunt kijken naar de geluksmomenten in deze situatie. Waar zijn jullie dankbaar voor? Wat is er wél fijn? Misschien iets dat er juíst nu is, of wat nog wél is en kan? Dankbaarheid wordt namelijk gezien als een van de belangrijkste sleutels tot het vergroten van je welbevinden.Bekijk de les die we gemaakt hebben over dit onderwerp hieronder!

Levensles #8: Complimentenmuur

Hoe vaak geven jullie in huis elkaar een complimentje? Wordt er vooral gekeken naar wat er niet goed gaat of vooral naar wat er wel goed gaat? Door bewust aandacht te besteden aan het geven van complimenten wordt het steeds makkelijker om te doen. Als je de complimenten verzamelt op een wand, wordt iedereen er bovendien steeds aan herinnerd. Kijk eens wat het doet met de sfeer in huis!

Levensles #9: Een fijne plek!

Wist je dat je altijd naar een fijne plek toe kunt, ook nu we niet meer mogen reizen en geen uitjes meer kunnen plannen? Die fijne plek zit namelijk in jezelf! Durf jij met je kind op zoek te gaan naar die plek om even rust te ervaren?

Levensles #10: Opruimspionnen

Je zit deze periode veel met je gezin thuis… Je hebt het vast gemerkt maar dit levert ook meer rommel op. Een manier om op een leuke manier om te gaan met opruimen vind je terug in de levensles Opruimspionnen.  Deze les is eigenlijk een les voor op school maar minstens zo bruikbaar en leuk om thuis uit te proberen. Wie helpt stiekem de rommel op te ruimen in huis? 

Levensles #11: Stoeien met emoties!

Heeft je kind (of jij zelf?) even een baaldag? Geef er ruimte aan door stil te staan bij de emoties die daarachter zitten. Een idee van ons: zet die gevoelens eens samen met je kind op papier en maak er bijvoorbeeld een gedichtje of een elfje van. Zo werk je zomaar aan de emotionele intelligentie van je kind! En het mooie is, vaak kan er daarna weer geknuffeld en gelachen worden.

Levensles #12: Communiceren kun je leren!

Communiceren doen we de hele dag en het lijkt zo makkelijk, maar toch gaat er nog wel eens iets mis. Weet een ander echt wat je bedoelt? Laat kinderen daar eens mee oefenen in deze levensles. De één vertelt de ander precies wat hij moet bouwen of tekenen, zonder dat er bij elkaar gespiekt mag worden. Pas achteraf kunnen ze aan het resultaat zien of ze elkaar echt goed begrepen hebben. Draai daarna de rollen om. En heb je één kind, doe dan zelf lekker mee!

Levensles #13: Lekker lachen!

‘Lachen is gezond.’ Met die uitspraak zijn we allemaal groot geworden en het is nog waar ook! Door te lachen voel je je beter, omdat er gelukshormonen vrijkomen in je lichaam. En lach je samen, dan zorgt het ook nog voor meer verbinding met de ander.

Grapjes maken is dus niet alleen op 1 april leuk!

Back To Top