skip to Main Content
088 208 0800

Na de opleiding: een kind weer op de rit is de grootste beloning!

Zoals velen die in dit vak terecht komen, is Lilian via haar kinderen op het spoor van hoogbegaafdheid gekomen. Met haar drie dochters ondervond ze al vanaf de peuterspeelzaal ‘veel ellende’ zoals ze het zelf noemt. ‘Ik zag hun hoogbegaafdheid als een ongeslepen diamant en ik wilde weten hoe die weer gaaf en mooi kon worden.’

Na haar studie Algemene Letteren, Internationale betrekkingen, werkte ze bij een instituut van de universiteit Utrecht, had ze verschillende functies op verschillende locaties van een grote bank en werkte ze als trouwambtenaar. ’Ik hield het steeds maar een paar jaar uit in een functie, dan sloeg de verveling toen. Twaalf ambachten, maar dan zonder de dertien ongelukken.’ Als trouwambtenaar genoot ze van het mensenwerk en merkte ze hoe leuk ze het vond een eigen, creatieve draai aan haar werk te geven.

Ontdekking!
Toen kwam de naam Novilo een keer langs. ‘Ik wist meteen, die opleiding ga ik doen!’.  ‘Dat was pittig – ik keek een jaar lang in de spiegel en dat was geen lachspiegel. Nu begreep ik waarom het zo liep met mijn dochters en ik ontdekte tegelijkertijd heel veel over mijzelf! Steeds weer dacht ik ‘waarom nu pas?’ Waarom snap ik nu pas hoe ik ben, hoe ik in conflicten verzeild raak en dat ik de keuze heb om daar anders mee om te gaan!’

Ze was net bij Novilo begonnen toen ze kans zag de toenmalige minister van Economische Zaken Maxim Verhage aan te schieten tijdens een zakelijk etentje. ‘Ik sneed het thema hoogbegaafdheid aan vanuit de ecomomische hoek…hij luisterde aandachtig en hij begreep precies over welke kinderen ik het had!’ Niet veel later kon Lilian op het ministerie komen praten en presenteerde ze een plan voor hb-scholen. ‘Ik wilde regionale centra maken met een controle- en terugkoppelfunctie voor de kinderen met wie het echt misloopt op school. Ik sta er nog steeds achter. Het probleem van de scholen is dat ze te weinig hoogbegaafde kinderen langs krijgen om er echt bedreven in te raken.’

360 gr view
Dankzij haar contacten was ze betrokken bij de oprichting van ‘360GR VIEW’ – een expertgroep voor vroegsignalering– waar ze nog steeds bij werkt. ‘Het mooie van zo’n netwerk is dat je samen echt iets kunt bereiken, een verschil kan maken. Toen we een brochure maakten over ontwikkelingsvoorsprong, zagen we meteen een toename van de vroegsignalering op de consultatiebureaus, dat is geweldig.’

Slimme jonge kinderen
Haar onderzoek voor de opleiding bij Novilo ging over slimme kleuters. Lilians hart ligt nog steeds bij het jonge kind. In haar woonplaats Gouda begeleidt ze groepjes kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong op een peuterspeelzaal met XL leren. Verder geeft ze individuele begeleiding aan kinderen van alle leeftijden en hun ouders, ze gaat mee naar scholen voor gesprekken, doet observaties, begeleidt scholen en geeft presentaties op congressen.

Lilian kwam aan de slag via een stage op een school en door zelf op de politiek af te gaan. Ze ging presentaties geven en kreeg langzaamaan bekendheid. ‘Een goed netwerk is goud waard. Maar je moet wel iets te vertellen hebben. Zorg dat je alle ontwikkelingen volgt en inhoudelijk sterk blijft. Wees authentiek en doe waar je hart ligt, dan is het echt van jou en gaat het goed. Verder moet je bereid zijn om in het begin te investeren met heel hard werken.

Dat geld komt wel en moet ook niet je drijfveer zijn. De aller grootse beloning van dit werk is als je een kind weer op de rit krijgt, als het weer ‘aan gaat’ en in beweging komt. Dat vind ik prachtig. En dat maakt dat ik dit werk waarschijnlijk langer vol ga houden dan welke baan ook.’


Komend najaar gaan we weer van start met een opleidingsgroep Zelfstandig Talentbegeleider. Bekijk hier meer informatie over deze opleiding! 

Back To Top