Na de opleiding Zelfstandig Talentbegeleider: “Een bad aan kennis”
Mirjam Floor volgde de Novilo opleiding tot Zelfstandig Talentbegeleider. Wij spraken haar over haar motivatie om deze te gaan volgen en wat is zij gaan doen na de opleiding?
Mirjam had een duidelijke motivatie om deze opleiding te gaan volgen. In haar functie, destijds als intern begeleider op een dorpsschool, vond ze het lastig te begrijpen hoe hoogbegaafde leerlingen denken “In mijn werk als intern begeleider bekeek ik hoe we de leerling het beste ten dienst kunnen zijn door o.a. me in te leven. Op die manier kon ik doorgronden waarom een kind doet zoals hij doet. Dat lukte me bij vrijwel alle kinderen, behalve die hoogbegaafden. Ik snapte gewoon niet waarom ze bepaalde dingen heel goed konden, maar andere dingen juist niet. Hoe zit dat nou en hoe werkt dat in dat brein?”
Tijdens een paar studiemiddagen, binnen het samenwerkingsverband waar haar school deel van uitmaakt, heeft Mirjam Novilo leren kennen. Dat veel trainers van Novilo vaak zelf ook hoogbegaafd zijn, sprak haar aan. ”Ik dacht dat een hoogbegaafde volwassene mijn hulpvraag het beste zou kunnen beantwoorden. Dat was een reden om mijn studie bij Novilo te gaan volgen.”
Ondanks dat Mirjam werkzaam was binnen het basisonderwijs koos ze voor de opleiding Talentbegeleider voor zelfstandigen. Het ondernemerschap vond ze heel interessant, maar ook de coachingsmodule sprak haar aan. “Kinderen kunnen coachen vanuit mijn rol als IB’er, maar misschien ook ooit als zelfstandige, leek me wel wat.”
Hoe was het?
Veel medestudenten bleken zelf ouders van een hoogbegaafd kind te zijn. Daar schrok Mirjam in de eerste instantie van, maar al snel bleek dat juist een voordeel. “Het bleek een dubbele kans;” Ik kreeg de kans om te ontdekken hoe ouders van hoogbegaafde kinderen de basisschool ervaren en hoe deze kinderen thuis zijn. Hier kon ik nòg meer van leren.” Mirjam genoot van alle informatie die ze over zich heen kreeg. Ze omschrijft het als een bad aan kennis. Ze spiegelde voortdurend haar praktijkervaring aan de kennis die ze opdeed tijdens de opleiding bij Novilo.
Twee modellen in het bijzonder gaven Mirjam veel inzicht; het meerfactorenmodel van Mönks met de drie ringen van Renzulli en het Zijnsluik van Kieboom. Ze gebruikt de modellen nog vaak om uit te leggen wat hoogbegaafdheid is. Daarnaast vond ze de theorie rondom de werking van het brein erg interessant en bruikbaar.
Na de opleiding?
Inmiddels is Mirjam werkzaam als onderwijsadviseur, waarbij ze zich richt op hoogbegaafdheid en sociaal emotionele ontwikkeling bij kinderen in het basisonderwijs.
Met een aantal medestudenten van de opleiding heeft Mirjam nog af en toe contact “het is leuk en goed om vraagstukken voor te leggen om te zien wat andere deskundigen ergens van vinden.”
Over de opleiding Zelfstandig Talentbegeleider
Bekijk op deze pagina meer informatie en download de studiegids. We starten in het najaar weer een nieuwe opleidingsgroep. Je kunt nog aanmelden!
Heb je vragen, maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze studieadviseur.