Omgaan met een negatieve overtuiging
We weten dat wanneer we een negatieve overtuiging bespeuren bij een leerling, deze niet zomaar is om te zetten in een positieve overtuiging. Maar als leerkracht moet je wel in gesprek met de leerling, de twee kern principes voor succes in het achterhoofd houdend: neem het probleem en de leerling serieus en win (mede daardoor) het vertrouwen. Vergeet niet dat wat de leerling ervaart als werkelijkheid ook voor hem zijn werkelijkheid is! In gesprek gaan is meer dan zeggen: ‘Natuurlijk kun je dat wel. Je moet er alleen je best voor doen.’ Hoogbegaafde kinderen kunnen er veel aan hebben als je hen als gelijkwaardige gesprekspartner ziet en hen uitlegt waarom het anders zit dan zij denken. Ga niet in op het probleem wanneer je in een volle klas aan het werk bent. Zoek een gunstig tijdstip waarop u en de leerling voldoende tijd en rust hebben om de zaak goed door te spreken. Je laat daarmee zien dat je echt de tijd neemt voor de leerling om zijn/haar probleem te tackelen. Maak ook meteen een vervolgafspraak: zoals we boven hebben gedemonstreerd, kunnen dit soort problemen hardnekkig zijn, en ze laten zich zelden in één sessie verhelpen.
Het is belangrijk om je als leerkracht bewust te zijn van de feedback die je kinderen geeft. Veel leerkrachten geven enkel en alleen feedback op het eindresultaat: ‘Goed zo’, ‘Knap gedaan!’, ‘Mooi cijfer.’ Het is beter om feedback ook te richten op inzet: ‘Hard gewerkt!’, ‘Goed samengewerkt’, ‘Goed je best gedaan.’ Bedenk dat het kind het talent al heeft, dat wordt niet minder of beter door jouw complimenten. Bovendien hebben hoogbegaafde kinderen hun hele leven al gehoord dat ze zo knap en zo slim zijn. Dat ook inzet belangrijk is, zullen ze veel minder vaak gehoord hebben. Een rekensommetje op het bord doet vaak wonderen:
talent x inzet x strategie = resultaat.
Wanneer het talent 10 is (op schaal van 10), de inzet 2 en de strategie 2, dan is het resultaat 40. Wow! Dat lijkt heel wat! Maar wanneer het talent 2 is de inzet 10 en de strategie 10, dan is het resultaat spectaculair hoger, namelijk 200! Voor sommige hoogbegaafde kinderen is dat een enorme eye-opener.
Ben je verder geïnteresseerd in overtuigingen en motivatie?
Kijk dan eens bij onze Workshops ‘Overtuigingen en levenshouding’ en ‘Motivatie in het onderwijs’