skip to Main Content
088 208 0800

Dé opleiding voor levenshouding en burgerschap ontwikkeling!

Deze jaaropleiding stelt je in staat om toekomstgericht en betekenisvol onderwijs te geven. Helemaal volgens de uitgangspunten van levenshoudingsgericht onderwijs door Feli-X.

Wat is levenshouding? 
Het is de bril waarmee je naar jezelf, je eigen mogelijkheden, en de wereld om je heen kijkt. Hoe vertaal je de dingen die op je pad komen? Door welke filters komen deze zaken bij jou binnen? Wij zien levenshouding als een overkoepelende term voor al die eigenschappen die ervoor zorgen dat je positiever en constructiever in het leven leert staan. Het goede nieuws is dat deze eigenschappen te trainen zijn! Denk aan een groei mindset of de kunst om hoopvol in het leven te staan. Veel daarvan komt oorspronkelijk uit de positieve psychologie. Een stroming binnen de psychologie die zich richt op krachten in plaats van klachten, de wetenschap die heeft onderzocht wat gelukkige mensen doen.

Burgerschap
Burgerschap is het vormen van leerlingen die actief meedoen aan de samenleving en hun constructieve bijdrage leveren. Bij de opleiding specialist levenshouding leer je in eerste instantie wie jij zelf als leerkracht bent. Wat neem je mee voor de klas? Wat draag je bewust en onbewust over? Vanuit deze basis geven we je concrete handvatten om levenshouding gericht onderwijs te kunnen geven.

We lopen samen langs de verschillende pijlers:

 • wie ben ik?
 • ik en de ander?
 • hoe kom/blijf ik lekker in mijn vel?
 • ik en productiviteit

We kijken telkens hoe de bovenstaande pijlers in te vullen zijn voor jou zelf als mens en professional. Pas daarna kijken we hoe je dit door kunt geven naar de leerlingen met wie je werkt. Ons doel is dat je uiteindelijk grip krijgt op de overkoepelende vraag van levenshouding gericht onderwijs; ” Hoe kan ik, vanuit mijn unieke “zijn”, een bijdrage leveren aan de wereld om me heen?”. Laat dit nu precies hetzelfde zijn als waartoe burgerschap ontwikkeling bedoeld is!


Deze opleiding is voor jou 

 • Als jouw hart sneller gaat kloppen bij onderwerpen als het vergroten van welbevinden, autonomie en geluk;
 • Als je het belang ziet van deze onderwerpen voor de verdere leer- en leef ontwikkeling alle leerlingen; 
 • Als je weer actief wilt voelen dat jouw onderwijs betekenisvol is én kinderen goed voorbereidt op een toekomst die wij niet kennen.

Dag 1:  Jouw eigen levenshouding

Wie ben jij? Wat vind je super leuk om te doen? Volgens welke waarden leef je? Deze dag staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling.

We staan tijdens de start van deze eerste dag allereerst stil bij de opbouw van de opleiding. Je krijgt vooraf precies te horen wat er allemaal aan bod gaat komen en welke verdiepingsopdrachten je daarbij optioneel kunt doen. Vervolgens zullen we, met behulp van allerlei ervaringsgerichte oefeningen op zoek gaan naar jouw levenshouding.


Dag 2: Toekomstgerichte onderwijsvormen

Tijdens deze dag krijg je tal van ervaringsgerichte voorbeelden over het werken met verschillende, innovatieve onderwijsvormen. Denk aan bijvoorbeeld portfolio leren, units onderwijs, functiemix, doelenkasten en nog veel meer…


Dag 3: Positieve psychologie

Wat is ‘positieve psychologie’? Wat betekent het voor jouw leven en hoe kan je het vertalen richting school?

Deze dag staat helemaal in het teken van de uitgangspunten positieve psychologie. We focussen hiermee op krachten in plaats van klachten. Deze psychologische stroming neemt een groot deel van ons levenshouding gerichte onderwijs in beslag.


Dag 4: Hoe geef ik een levensles en toekomstgerichte onderwijsinhoud?

We geven je handvatten waarmee je onze welbekende levenslessen leert ontwikkelen en inzetten in jouw klas.

Tijdens deze dag staan we stil bij jouw eigen schoolsituatie. Wat gebeurt er al bij jou op school? Waar is nog winst te behalen? Hoe zet je levenslessen op, binnen een schoolteam? Waar heb je rekening mee te houden? Wat sluit aan bij jouw unieke situatie?

 


Dag 5: Yoga en mindfulness in de klas

Wat kun je doen bij stress en overprikkeling bij kinderen? We ervaren en leggen uit hoe yoga en mindfulness kunnen bijdragen aan stressreductie, ontspanning en het herkennen van eigen grenzen en zelfcompassie.

We leven in een wereld waarin 24/7 informatie op je af komt. De hoeveelheid prikkels die wij op één dag te verwerken hebben, is gigantisch. Des te belangrijker om onszelf en onze kinderen mee te geven hoe je je hier op een constructieve manier toe kan verhouden.


Dag 6: Leren 2.0

Je krijgt een dag lang ervaringsgerichte oefeningen die jouw eigen leerstrategieën in kaart brengen. Vervolgens kijken we samen hoe je dit mee kunt nemen naar de klas. De absolute basis van leren!

Tijdens deze dag, die ook weer bol staat van de ervaringsgerichte oefeningen, krijg je door hoe jij leert. Welke strategieën hanteer je? Hoe pak jij de dingen aan? Wat doe je eerst en wat daarna?

 

Dag 7: Talentbegeleiding & coaching vaardigheden

Wil je aan de slag met toekomstgericht en betekenisvol onderwijs; dan zijn coachingsvaardigheden belangrijk. Leer kinderen, ouders en collega’s te begeleiden.


Dag 8: Ontwikkelingspsychologie

We nemen je mee langs de verschillende fases van bewustzijnsontwikkeling van kinderen. Je komt erachter waarom sommige kinderen wel of juist niet gemotiveerd raken – ‘aan gaan’ –  door de huidige aanpak en hoe je dit op een constructieve manier kunt veranderen!

Tijdens deze dag staat de theorie van spiral dynamics centraal. Dit is een model dat de lagen van bewustzijnsontwikkeling per individu omschrijft. Een waanzinnig helpende tool om te leren kijken achtergedrag (waarom doet iemand wat hij doet?).


Dag 9: Eindpresentatie

Tot slot,  op dag 9 geven alle deelnemers een eindpresentatie.

De volgende opleidingsgroep gaat per november 2022 van start:

 • 01/12/2022
 • 15/12/2022
 • 12/01/2023
 • 09/02/2023
 • 09/03/2023
 • 30/03/2023
 • 20/04/2023
 • 01/06/2023
 • 22/06/2023

Locatie Utrecht

Novilo B.V.
Woudstede, Zwarte Woud 2
3524 SJ Utrecht

Tel: +31 (0) 88-208 0800
info@novilo.nl

Meer informatie over route en parkeren

De opleiding kost € 4.950,-. Bij inschrijving en betaling van de gehele investering voor 1 juni 2022, krijg je een vroegboekkorting van € 750,-.

De losse verdiepingsdagen van de huidige groep 2021-2022  kosten € 399,00 per dag (pilotprijs), de losse dagen in 2022-2023 hebben een reguliere prijs.

Heleen Iordens

Heleen Iordens is trainer in levenshouding en innovatie bij Novilo en Feli-X. Daarnaast is ze o.a. yogadocente en moeder van drie jonge kinderen. Na de pabo, een master tot gedragsspecialist en een geweldige wereldreis, werd ze leerkracht op een school voor natuurlijk leren. De school had als pijlers; systemisch werken, NLP en oplossingsgericht werk, zodoende nam “levenshouding” een grote plek in, in haar onderwijs.

Vol passie en idealen heeft zij deze innovatieve school mee helpen opbouwen. Ze deelt haar opgedane inzichten graag met anderen, omdat ze aan den lijve ondervonden heeft hoe waardevol het is om je levenshouding te ontwikkelen: niet alleen voor kinderen, maar ook voor jezelf.


Feli-X geeft trainingen over levenshouding, vaardigheidsonderwijs en innovatie in het onderwijs. We streven naar gelukkige leerkrachten en gelukkige kinderen, omdat gelukkige mensen nou eenmaal succesvoller zijn. Feli-X zorgt er door begeleiding en training voor dat scholen en leerkrachten de overstap kunnen maken van het huidige, traditionele onderwijs naar het onderwijs van de toekomst.

Website Feli-x

Deelnemers over deze opleiding

“Graag wil ik beginnen met dat ik erg dankbaar ben voor deelname aan deze opleiding. Naast dat het voor mooie en verbindende momenten met mijn groep gezorgd heeft, heeft het ook voor mijzelf een stuk bewustwording gebracht.  Met mijn groep heb ik bewust meerdere levenslessen gedaan en dit resulteerde keer op keer in verbinding tussen de kinderen en tussen de kinderen en mij, erg warm. Persoonlijk ben ik al jaren bezig met bewust leven. Ik probeer dit altijd al een beetje te verweven in mijn lessen, maar ‘deed maar wat’ vanuit liefde. Nu heb ik handvatten gekregen en dat werkt heel prettig.

Wat betreft de opleidingsdagen ben ik heel dankbaar dat ik de opleiding online kon volgen op een ander moment. Bedankt voor jullie flexibiliteit! Heleen, jij bent een enthousiaste trainer met veel kennis en energie. Heel fijn om naar jou te luisteren. Jouw manier van kennis overbrengen, terugkoppelingen naar de praktijk en goede vragen aan de deelnemers zorgen voor mooie verdiepende momenten in de opleiding. (Zelfs als je de opname achteraf bekijkt!)”

“Ik kom na elke opleidingsdag weer geïnspireerd en vol nieuwe ideeën thuis.  Het ‘doorzien en doorleven’ geeft heel veel inzichten op persoonlijk vlak en dat maakt dat het doorgeven aan de kinderen nog zinvoller, diepgaander en mooier wordt. Fijne, persoonlijke begeleiding van jou en de andere trainers. Jullie enthousiasme is heel aanstekelijk! Ik heb eigenlijk alleen tops en raad iedereen in het onderwijs deze opleiding aan!”

9 opleidingsdagen (ook los te volgen)

Utrecht

Wil je meer weten?

Heb je nog vragen over deze opleiding? Of twijfel je of deze opleiding bij jou past? Je kunt altijd contact met ons opnemen:

088-208 0800

Of maak een belafspraak met één van onze studieadviseurs.

Ken jij iemand die die deze opleiding ook interessant vindt?

Back To Top