skip to Main Content
088 208 0800

Levenshouding en burgerschap ontwikkeling!

Deze opleidingen stellen je in staat om toekomstgericht en betekenisvol onderwijs te geven. Helemaal volgens de uitgangspunten van levenshoudingsgericht onderwijs door Feli-X.

Wat is levenshouding? 
Het is de bril waarmee je naar jezelf, je eigen mogelijkheden, en de wereld om je heen kijkt. Hoe vertaal je de dingen die op je pad komen? Door welke filters komen deze zaken bij jou binnen? Wij zien levenshouding als een overkoepelende term voor al die eigenschappen die ervoor zorgen dat je positiever en constructiever in het leven leert staan. Het goede nieuws is dat deze eigenschappen te trainen zijn! Denk aan een groei mindset of de kunst om hoopvol in het leven te staan. Veel daarvan komt oorspronkelijk uit de positieve psychologie. Een stroming binnen de psychologie die zich richt op krachten in plaats van klachten, de wetenschap die heeft onderzocht wat gelukkige mensen doen.

Burgerschap
Burgerschap is het vormen van leerlingen die actief meedoen aan de samenleving en hun constructieve bijdrage leveren. Bij de aangeboden specialisatie modules leer je in eerste instantie wie jij zelf als leerkracht bent. Wat neem je mee voor de klas? Wat draag je bewust en onbewust over? Vanuit deze basis geven we je concrete handvatten om levenshouding gericht onderwijs te kunnen geven.

We lopen samen langs de verschillende pijlers:

  • wie ben ik?
  • ik en de ander?
  • hoe kom/blijf ik lekker in mijn vel?
  • ik en productiviteit

We kijken telkens hoe de bovenstaande pijlers in te vullen zijn voor jou zelf als mens en professional. Pas daarna kijken we hoe je dit door kunt geven naar de leerlingen met wie je werkt. Ons doel is dat je uiteindelijk grip krijgt op de overkoepelende vraag van levenshouding gericht onderwijs; ” Hoe kan ik, vanuit mijn unieke “zijn”, een bijdrage leveren aan de wereld om me heen?”. Laat dit nu precies hetzelfde zijn als waartoe burgerschap ontwikkeling bedoeld is!


Deze opleidingen zijn voor jou 

  • Als jouw hart sneller gaat kloppen bij onderwerpen als het vergroten van welbevinden, autonomie en geluk;
  • Als je het belang ziet van deze onderwerpen voor de verdere leer- en leef ontwikkeling alle leerlingen; 
  • Als je weer actief wilt voelen dat jouw onderwijs betekenisvol is én kinderen goed voorbereidt op een toekomst die wij niet kennen.

Heleen Iordens

Heleen Iordens is trainer in levenshouding en innovatie bij Novilo en Feli-X. Daarnaast is ze o.a. yogadocente en moeder van drie jonge kinderen. Na de pabo, een master tot gedragsspecialist en een geweldige wereldreis, werd ze leerkracht op een school voor natuurlijk leren. De school had als pijlers; systemisch werken, NLP en oplossingsgericht werk, zodoende nam “levenshouding” een grote plek in, in haar onderwijs.

Vol passie en idealen heeft zij deze innovatieve school mee helpen opbouwen. Ze deelt haar opgedane inzichten graag met anderen, omdat ze aan den lijve ondervonden heeft hoe waardevol het is om je levenshouding te ontwikkelen: niet alleen voor kinderen, maar ook voor jezelf.


Feli-X geeft trainingen over levenshouding, vaardigheidsonderwijs en innovatie in het onderwijs. We streven naar gelukkige leerkrachten en gelukkige kinderen, omdat gelukkige mensen nou eenmaal succesvoller zijn. Feli-X zorgt er door begeleiding en training voor dat scholen en leerkrachten de overstap kunnen maken van het huidige, traditionele onderwijs naar het onderwijs van de toekomst.

Website Feli-x

Deelnemers over deze opleiding

“Graag wil ik beginnen met dat ik erg dankbaar ben voor deelname aan deze opleiding. Naast dat het voor mooie en verbindende momenten met mijn groep gezorgd heeft, heeft het ook voor mijzelf een stuk bewustwording gebracht.  Met mijn groep heb ik bewust meerdere levenslessen gedaan en dit resulteerde keer op keer in verbinding tussen de kinderen en tussen de kinderen en mij, erg warm. Persoonlijk ben ik al jaren bezig met bewust leven. Ik probeer dit altijd al een beetje te verweven in mijn lessen, maar ‘deed maar wat’ vanuit liefde. Nu heb ik handvatten gekregen en dat werkt heel prettig.

Wat betreft de opleidingsdagen ben ik heel dankbaar dat ik de opleiding online kon volgen op een ander moment. Bedankt voor jullie flexibiliteit! Heleen, jij bent een enthousiaste trainer met veel kennis en energie. Heel fijn om naar jou te luisteren. Jouw manier van kennis overbrengen, terugkoppelingen naar de praktijk en goede vragen aan de deelnemers zorgen voor mooie verdiepende momenten in de opleiding. (Zelfs als je de opname achteraf bekijkt!)”

“Ik kom na elke opleidingsdag weer geïnspireerd en vol nieuwe ideeën thuis.  Het ‘doorzien en doorleven’ geeft heel veel inzichten op persoonlijk vlak en dat maakt dat het doorgeven aan de kinderen nog zinvoller, diepgaander en mooier wordt. Fijne, persoonlijke begeleiding van jou en de andere trainers. Jullie enthousiasme is heel aanstekelijk! Ik heb eigenlijk alleen tops en raad iedereen in het onderwijs deze opleiding aan!”

Specialisatiemodules

Leren 2.0

Verander je kijk op leren. Deze module is tot stand gekomen vanuit onze overtuiging ten aanzien van leren: we kunnen er uren college over geven maar uiteindelijk is het vooral nodig dat je zelf ervaart hoe en van waaruit je makkelijk kennis kunt doorgeven.

We laten je kennismaken met de voorwaarden waaronder jij tot optimaal leren komt. Vanuit deze ervaring ben je straks in staat leerlingen op elk niveau te begeleiden in hun leerproces. Het zal je kijk op leren veranderen.

Levenshouding

Tijdens de opleidingsdagen zullen we veel verschillende werkvormen doen zodat jij enerzijds de ruimte krijgt om je eigen levenshouding nog positiever en constructiever in te zetten.

Anderzijds leggen we de focus op wat je heel concreet met de kinderen in je klas kunt doen. Van hele levenslessen tot vijfminutenspelletjes, van klassenmanagement tot individuele begeleidingsvormen.

Tijdens de opleidingsdagen krijg je verschillende tools aangereikt, vervolgens bepaal jij zelf welke vaardigheden je wil oefenen en waar jij de focus op gaat leggen.

Levenshouding deel 2

Deze module is voor alle enthousiastelingen die na deel 1 graag door willen met toekomstgerichte onderwijsinhoud! Drie dagen lang staan we stil bij verschillende inhouden die, wat ons betreft, onmisbaar zijn in het vormgeven van je eigen levenslessen.

Waar module Levenshouding deel 1 vooral stil staat bij jouw eigen levenshouding en het eerste kader voor toekomstgericht onderwijs neerzet, gaan we met deel 2 veel dieper in op de verschillende inhouden waaraan je je levenslessen kunt vormgeven.

Utrecht

Wil je meer weten?

Heb je nog vragen over deze opleiding? Of twijfel je of deze opleiding bij jou past? Je kunt altijd contact met ons opnemen:

088-208 0800

Of maak een belafspraak met één van onze studieadviseurs.

Ken jij iemand die die deze opleiding ook interessant vindt?

Back To Top