skip to Main Content
088 208 0800

Oud-student Ans Ramaut over de opleiding tot talentbegeleider


Ans Ramaut (37) is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze woont in ‘s Gravenmoer en is na afronding van de opleiding tot talentbegeleider in de praktijk aan de slag gegaan.
Waarom heb je destijds voor de opleiding tot talentbegeleider gekozen?
Mijn oudste zoon Tristan liep in groep vier helemaal vast. Hij bleek niet gedragsgestoord en had ook geen ADHD zoals de school vermoedde maar was ‘gewoon’ hoogbegaafd. Omdat ik toen al besefte dat deze kinderen er niet ‘zomaar’ komen, wilde ik mezelf zoveel mogelijk leren over hoogbegaafdheid en wat ik mijn zoon kon bieden om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Ik ben ook leerkracht en wilde altijd al iets voor kinderen individueel betekenen, het coachen van kinderen trok me erg aan. Met de opleiding sloeg ik twee vliegen in één klap.
Hoe heb je de opleiding ervaren?
Ik heb veel geleerd op de opleiding, niet alleen over hoogbegaafdheid maar ook over mezelf. Het was een heel proces, wat ook bij mij moest gebeuren zodat ik mijn kind goed zou kunnen begeleiden. De opleiding gaf structuur genoeg om het te kunnen volgen maar was ook vrij genoeg om zelf zo diep te graven als je zelf wilde. Tijl Koenderink was een supertrainer, hij vertelde alles vol enthousiasme en je wilde er dan ook gewoon alles over weten. In die tijd ben ik ook voor het eerst weer boeken gaan lezen, leerde ik mindmappen, ging ik aan de slag met mindset en vaste overtuigingen bij mezelf.
Wat is je meest waardevolle les geweest?
Aan de slag met mijn eigen mindset en vaste overtuigingen die me in de weg zaten om verder te komen.
Wat doe je nu? En hoe heeft de opleiding daar invloed op gehad?
Ik werk nog steeds als leerkracht, maar heb nu mijn eigen praktijk in het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, thuis, op school en in de plusklas. De opleiding was voor mij en ons gezin een startpunt van vele veranderingen, verandering van denken, doen, leven… We zijn als ouders ontzettend gaan letten op onze voorbeeldfunctie, we zijn de kinderen van uit hun kracht gaan benaderen, we konden op school constructieve gesprekken houden, en ik ben zelf zo gegroeid in mijn hele zijn, dat ik de nodige stappen kon zetten om mijn eigen praktijk te beginnen.
Zou je de opleiding aan anderen aanraden?
De opleiding is zeer aan te raden voor allen die écht willen leren wat hoogbegaafdheid is en praktische handvatten willen om aan de slag te gaan met de kinderen.
Back To Top