skip to Main Content
088 208 0800

Samenwerken

Zorg dat het kind het belang van samenwerken onderkent, ook al is dat vanuit school misschien niet altijd duidelijk. Geef ook aan wat het kind kan verwachten en waar het op kan letten bij het samenwerken. Zo krijgt het kind inzicht in het proces en ziet het ook in dat het niet altijd even soepel hoeft te verlopen.

Vanuit de klas kun je eventueel de manier waarop je groepjes vormt aanpassen. Je kunt de klas in vieren verdelen en elke groep onderzoek laten doen naar 1 specifiek onderdeel van een bepaald onderwerp. Vervolgens verdeel je de groepen opnieuw, zodat in elk groepje kinderen zitten die ‘expert’ zijn op één bepaald gedeelte van het onderwerp. Zo garandeer je de waarde van elk kind voor de groep, omdat iedereen elkaar nodig heeft.

Bepaal met je kind de waarde van gelijk hebben of gelukkig zijn. Als gelijk hebben heel belangrijk voor een kind is, dan moet het wel weten dat het hierdoor vaak minder gezellig wordt. Vindt het kind gelukkig zijn belangrijker, dan moet het weten dat het dan verstandig is om wat vaker water bij de wijn te doen.
Samenwerken gaat niet zomaar of vanzelf. Je kunt niet gewoon 100 uur samenwerken en dan kun je het. Je wordt er beter in door actief te reflecteren. Wanneer je kind thuiskomt en boos is over een werkstuk wat niet is gelukt omdat de ander ‘stom’ was, ga reflecteren en stel het kind de vraag wat het gaat doen om het de volgende keer beter te maken. Zorg dat ze niet in de slachtofferrol schieten. Laat ze kijken naar de rollen van kinderen in de groep. Laat ze kijken naar welke verschillende regels kinderen hanteren en welke doelen ze stellen. Juist met de wat slimmere kinderen kun je hierop goed reflecteren en ze zullen inzien dat je met deze factoren kunt onderhandelen om zo op termijn minder vervelende verrassingen tegen te komen bij het samenwerken.
Het kan voor kinderen inzichtelijk zijn om te oefenen met verschillenden rollen. Laat één kind een blinddoek omdoen. Een ander kind moet dit kind vervolgens door de kamer leiden, het liefst met veel obstakels. Vervolgens draai je de rollen om. Ook kun je de kinderen daarna zelfstandig door de kamer laten lopen met de ogen dicht. Zo krijg je zelf een beetje een indicatie welke rollen kinderen makkelijk liggen en welke minder. Ook voor de kinderen zelf kan dit helpen om te kijken wat het beste bij ze past.

Ben je geïnteresseerd in hoe samenwerken te stimuleren?
Kijk dan eens bij onze workshop ‘Samenwerken’ 

Back To Top