Spiral dynamics en hoe om te gaan met kinderen
Jolanda Klomp volgt de opleiding tot zelfstandig talentbegeleider. Ze zit in haar eerste jaar (van de twee jaar) en blogt voor deze site over wat ze meemaakt tijdens de opleiding.
De praktijkdagen bij Novilo snijden belangrijke onderwijsthema’s zoals heldere communicatie, coaching, leren/leren en beleid dat er op scholen voor zorgt dat hoogbegaafde kinderen tot hun recht komen. Tijdens deze praktijkdag staan klassenmanagement en executieve functies op het programma.
Tijl Koenderink is een trainer die inspeelt op de behoefte van de lesgroep en daarom staat vanmorgen onverwacht Fanny Cattenstart voor de groep, ze is tweedejaars student bij Novilo. Fanny heeft veel bereikt in korte tijd en vertelt ons over haar aanpak. Het is een boeiend verhaal over ‘Grip op talent’ en hoe ze voorlichting geeft aan ouders en leerkrachten over het (h)erkennen van een ontwikkelingsvoorsprong bij peuters.
Na een korte pauze begint Tijl met het onderwerp klassenmanagement dat hij benadert vanuit Spiral dynamics, dat de ontwikkeling van het bewustzijn inzichtelijk maakt. Volgens dit model is het eerste bewustzijnsniveau instinctief, we reageren hier vanuit een oerprimitieve overlevingsdrang. In zeven stappen kun je je ontwikkelen tot het hoogste niveau en handel je vanuit een volledig holistische wereldbeeld. Daartussenin zijn zes bewustzijnsniveaus waarvan macht, regels en resultaten in de klas een belangrijke rol spelen. Voor goed klassenmanagement moet je zorgen dat je hier op aansluit. Ik zie opeens het jochie voor me die me laatst benaderde met groots machtsvertoon. De les gaat voor mij vanaf dat moment niet meer over vaardigheden om een klas te kunnen managen. Het gaat over mijn overtuiging van hoe ik vind dat je met een kind omgaat versus hoe je soms met een kind MOET omgaan om te zorgen dat hij of zij je begrijpt. Als ik kinderen verder wil helpen dan moet ik kunnen schakelen tussen hoe ik denk en hoe het kind denkt. Het lijkt logisch en het is tegelijkertijd een eyeopener!
Het is me ondertussen ook duidelijk er een verband is tussen gedrag, executieve functies en bewustzijn. Een kind dat niet in staat is om zijn emoties te reguleren en iedere keer na het opleggen van regels totaal buiten zinnen raakt, maakt niet de stap naar een hoger, socialer bewustzijnsniveau. Het zal zijn leven lang een prikkelbaar en opvliegend type blijven. Hoogbegaafde kinderen hebben vaker minder goed ontwikkelde executieve functies dus voor mij als (aanstormend) talentbegeleider ligt hier een belangrijke taak. Ik kan hen straks, samen met ouders en leerkrachten helpen om een evenwichtige volwassene te worden.