skip to Main Content
088 208 0800

Stampwerk

Om je kind te helpen met ‘stampwerk’ (bijvoorbeeld het leren van rijen woordjes) kun je als ouder je kind de volgende stappen doorlopen:

Stap 1
Oefen in 4 blokken van een kwartier. Verander steeds van strategie en kijk welke strategie voor hem/haar het beste werkt. Zo kun je steeds proberen 40 verschillende woordjes te leren en kijk je per blok welke strategie beter werkt. Het eerste blok bestudeer je bijvoorbeeld gewoon en heb je er na een kwartier 10 goed. Het tweede blok maak je kaartjes en heb je er wellicht 13 goed. In het derde blok ga je de woordjes hardop noemen en misschien heb je er dan na een kwartier wel 18 goed. Blijf zo uitproberen wat het beste resultaat oplevert.

Stap 2
Herhaal de eerste stap totdat je 90% van twintig woordjes kunt leren. Ga niet voor de 100%. Het blijkt dat je met de laatste 10% leren net zoveel tijd kwijt bent als met de eerste 60% die je leert. Het is dus de vraag of je deze tijd niet beter aan een ander vak kunt besteden.

Stap 3
Ga vervolgens kijken of je hier een leer-recept van kunt maken. Zaken die jou helpen om goed te kunnen leren. Denk daarbij aan locatie, wel of geen geluid om je heen, bepaalde strategieën en voorbereiding.

Stap 4
Stel een herhalingsschema op. Dit is vrij persoonlijk, omdat bij iedereen een andere mate van herhaling effectief is. Wel is er een bepaalde regel in te ontdekken. Wat goed werkt is een schema waarin je 1 dag later weer herhaalt totdat je 90% goed hebt. Als dit lukt doe je dit nog een keer na 2 dagen, vervolgens ga je naar 4 dagen, 8 dagen en 16 dagen. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt en dat je steeds minder zult hoeven herhalen. Op deze manier komt de stof ook erg goed in je langetermijngeheugen terecht omdat je hersenen door de herhaling als het ware het idee krijgen dat het belangrijk is om dit goed op te slaan.
Plan naar een toets toe je weg terug. Begin dus 16 dagen voor een toets en intensiveer de herhaling weer na 8 dagen, 4 dagen, 2 en tot slot nog 1 dag voor de toets. Met dit schema begin je dus feitelijk een maand van te voren. Heb je hier de tijd niet voor dan kun je naar 8 dagen toe werken en weer terug, of je doet het naar 4 dagen toe. Ook verkort zul je zien dat je al een heel eind komt! Ook fijn hieraan is dat je niet lange uren met een deel van je huiswerk bezig bent, maar steeds met korte herhalingsstukjes.

Stap 5
Koppel in eerste instantie de toetsen los van je eigen beoordeling. Stel jezelf een doel. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je 20% van de woordjes uitkiest en die écht leert. Als je in die woordjes geen (of heel weinig) fouten maakt in je toets dan is jouw doel gehaald. Dat kan dus betekenen dat je een (zware) onvoldoende haalt, maar toch je eigen doel haalt.
Daarna ga je de lat steeds hoger leggen, totdat je wel het 100% van het opgegeven werk kunt leren.

 Stap 6
Blijf deze stappen toepassen voor een steeds beter resultaat. Blijf kijken naar welke strategieën wellicht nog beter werken en wat het beste leer-recept is voor je kind.

Ben je verder geïnteresseerd in hoogbegaafdheid en hoe daar mee om te gaan?
Kijk dan eens bij onze ‘Online Oudertraining Basis’ 

Back To Top