Lesgeven zonder stress = leren zonder stress!
Te veel gegeven en te weinig gekregen? Herken de signalen van een burn-out op tijd!
Door: Sandra Voetelink
‘Leerkracht zijn’ is een beroep van veel geven, veel prikkels en veel verwachtingen waar je aan wilt voldoen. Je werkt met veel verschillende mensen: je leerlingen, de ouders, collega’s en de directie. Je wilt ze eigenlijk allemaal te vriend houden… Daarnaast heb je nog de eisen van de inspectie, de leermethodes en de doelen die je aan het einde van het jaar moet behalen. De kinderen in jouw klas zijn allemaal anders. Ze hebben stuk voor stuk andere wensen en andere begeleidingsbehoeften. Hoe lukt het je om al deze taken uit te voeren? Zeker wanneer je perfectionistisch bent ingesteld, moet je waken voor de eerste signalen van een burn-out. Bij een burn-out of een beginnende burn-out, lukt het niet meer om je werk naar behoren uit te voeren, je bent (bijna) opgebrand. Je hebt te veel gegeven en te weinig gekregen. Er is geen goede balans meer tussen draagkracht en draaglast.
Er is nooit één aanwijsbaar probleem wanneer je opgebrand raakt. Het probleem bevindt zich altijd op verschillende vlakken. Dus niet alleen op fysiek niveau, maar ook op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau zijn er oorzaken te vinden, waardoor jouw kaarsje langzaam opgebrand is.
De grenzen als topsporter
Door mijn ervaringen als topsporter, heb ik op de grenzen van mijn lichaam en geest geleefd. Als topsporter is het heel duidelijk: wanneer je niet in balans bent, presteer je minder. Dat is natuurlijk niet wat je wilt, dus ben je voortdurend bezig met de optimale balans in lichaam en geest. Ook jouw omgeving is continu bezig met jouw balans. Een luxe positie, maar zelfs in de topsport gaat het niet altijd goed. Want om elk individu zit een omgeving die ook continu in balans moet zijn. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Daarnaast heb je nog te maken met de individuele behoefte en aanleg van elk mens. Een ingewikkeld proces dus.
Door mijn persoonlijke ervaringen en mijn interesse in talentontwikkeling, weet ik veel over grenzen en mogelijkheden van het menselijk lichaam. Hoe kun je ervoor zorgen dat jij jezelf optimaal ontplooit en welke voorwaarden zijn hierbij van belang.
Tijdens mijn topsportloopbaan heb ik zelf ervaren dat ik als mens grenzen heb. Het is heel duidelijk, wanneer je over de rand gaat, dan presteer je niet meer goed. Ik ben al op jonge leeftijd geconfronteerd met het belang van balans in lichaam en geest. In mijn kenniscollege bij Novilo ga ik ook verder in op balans en hoe je dit kunt behouden.
Stress en hoogbegaafdheid
Wanneer je te maken hebt met (hoog)begaafde kinderen en wellicht zelf (hoog)begaafd bent, dan spelen de volgende punten een extra rol bij het ervaren van stress.
- Prikkelgevoeligheid, vanuit aanleg, maar door stress wordt dit erger.
- Perfectionisme, wat kan doorslaan naar vermijdingsgedrag.
- Stap 10 zien maar niet weten hoe je moet beginnen .
- Jezelf niet begrepen voelen, je anders voelen.
- Verbinding missen met jezelf en de omgeving, je kan je niet goed spiegelen met je omgeving.
Stress bij kinderen
De bovenstaande punten gaan net zo goed op voor kinderen als voor jezelf. Ook kinderen kunnen burn-out raken. Wanneer stress te lang aanhoudt, raak je uiteindelijk overspannen. Wanneer dit proces daarna niet omgekeerd wordt, kun je burn-out en/of depressief raken. Kinderen in het voortgezet onderwijs die uitvallen of dreigen uit te vallen, hebben dit proces doorlopen. Het is elke keer de combinatie van aanleg en de omgeving.
Meer weten over dit onderwerp? Je kunt jezelf een cadeautje geven door het kenniscollege over dit onderwerp te volgen. Klik voor meer informatie!
Sandra Voetelink heeft een eigen praktijk Hartkracht, put uit haar ervaringen als topsporter en moeder en verzorgt trainingen en een kenniscollege voor Novilo.