skip to Main Content
088 208 0800

Novilo en VO op Niveau organiseren een studiereis naar de VS!

Hoogbegaafdheid wordt overal op de wereld anders gezien. Daarnaast zijn er heel diverse scholen en projecten voor hoogbegaafde leerlingen. Eén van de landen waar we veel van kunnen leren, is de Verenigde Staten. Hier zijn diverse universiteiten en duizenden scholen iedere dag bezig met het verzorgen van het beste onderwijs voor de ‘gifted and talented’, zoals ze het daar noemen. Maar hoe ziet dat onderwijs er dan uit, en vooral: wat kunnen wij er als Nederlandse onderwijsprofessionals van leren? Daarvoor gaan we op reis naar Amerika!

De take-aways van deze reis:

 • Kennis over hoogbegaafdheid en ‘dubbel bijzonder’ op het hoogste niveau van de wereld
 • Best practices die je op je eigen school kunt toepassen
 • Materialen van scholen en universiteiten om op school te gebruiken
 • Contacten met Nederlandse en Amerikaanse experts in het veld
 • Een directe verbetering voor je eigen hoogbegaafde leerlingen!

Deze reis is bedoeld voor mensen in een managementfunctie die werkzaam zijn op een school, bij een bovenschools bestuur of samenwerkingsverband. De meeste excursies tijdens de reis zijn gericht op begeleiders van kinderen in de leeftijd van 10-18 jaar, al is er vaak ook veel overlap te vinden. Mensen uit PO en VO zijn derhalve welkom.

Interesse in deze studiereis? Meld je aan via het formulier!

Aanmelden Studiereis VS 2020

Meer informatie?

Wil je eerst meer weten? Maak een bel-afspraak, waarin je direct al je vragen aan ons kunt stellen!

18 oktober 2020

Dit is het oorspronkelijke programma van de studiereis zoals deze in april 2020 zou plaatsvinden. We hebben de reis ivm corona uitgesteld naar oktober 2020, 18 oktober – 25 oktober. Het programma zal nog wijzigen. Onderstaand programma geeft je echter een goede indruk van wat de reis gaat inhouden. 

Vertrek uit Nederland, einde dag (lokale tijd) aankomst in San Francisco. Naar het hotel, vrije tijd om uit te rusten, op te frissen en de stad te bezichtigen. Diner op eigen gelegenheid. 

aankomst San Francisco aan het einde van de dag (lokale tijd)

In de ochtend vertrekken we naar Berkeley, één van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld. Bij Berkeley ontmoeten we Prof. Dr. Frank Worrell, een zeer invloedrijke professor met vele publicaties op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid. Hij laat ons zien wat zijn team doet op het gebied van hoogbegaafdheid en welke lessen wij daarvan kunnen leren. Daarnaast bezoeken we een repetitie van het Berkeley koor en krijgen we een tour over de prachtige campus. 

Na de lunch vertrekken we naar Synapse, een lokale school opgezet met als uitgangspunt de sociale en emotionele ontwikkeling van (hoog)begaafde kinderen. Hier ontmoeten we Anabel Jensen, oprichter van Six Seconds en gerenommeerd auteur op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid. In de avond is het diner georganiseerd.

vrije tijd

We starten de dag bij Stanford University, net als Berkeley wereldwijd bekend om de goede programma’s en prestigieuze reputatie. We bezoeken de prachtige campus en sluiten aan bij Jeanette Cook, coördinator van het internationale programma voor hoogbegaafde scholieren en studenten. Daar leren we over hun programma én over wat Stanford zo bijzonder maakt. 

In de middag hebben we vrije tijd in San Francisco. Op eigen gelegenheid kun je genieten van het moois dat de stad te bieden heeft, zoals de Golden Gate Bridge en gevangeniseiland Alcatraz. Het weer in zomers in april en dus kun je ook lekker een terrasje pakken aan zee of bij de wereldberoemde Pier 39. 

Vandaag beginnen we vroeg: we gaan met onze eigen bus naar Reno op zo’n vier uur rijafstand. Hier hebben we een bijzondere ontmoeting met Erin Vinneau, de curriculum coördinator van deze school voor de ‘profoundly gifted’ (145+ IQ). Zij zal ons alles vertellen over de school en welke lessen we hiervan mee kunnen nemen naar Nederland. Rond drie uur ronden we af, waarna je nog wat tijd hebt om een gokje te wagen in Reno (naast Las Vegas de bekendste gokbestemming) of een wandeling te maken door de mooie natuur. Diner is op eigen gelegenheid. 

vrije tijd in San Francisco

vroeg vertrek naar Reno

Vanochtend vliegen we van Reno naar Phoenix, de woestijnstad in Arizona. Hier worden we verwelkomd door Dr. Paul Beljan, neuropsycholoog en auteur van het boek of mis- en duodiagnose bij hoogbegaafden. Hij brengt de dag met ons door en zal workshops voor ons verzorgen. In de avond eten we samen met Dr. Beljan en enkele andere hoogbegaafdheidsexperts uit Phoenix. 

Deze ochtend staat de Herberger Academy op het programma, een bijzondere middelbare school verbonden aan Arizona State University. Deze school heeft een curriculum ontwikkeld voor de meest uitzonderlijke talenten. Dr. Kimberley Lansdowne, executive director, zal ons meer vertellen over wat de school bijzonder maakt. Ook krijgen we de gelegenheid te observeren tijdens de instructies. We lunchen op de campus van de universiteit. 

 

In de middag bezoeken we één van de scholen uit het Paradise Valley district. Dit doen we onder leiding van ElizaBeth Warner, de program mentor die de ‘gifted programs’ voor meerdere scholen verzorgt. Zij heeft de tijd om ons alles te vertellen over wat je mee kunt nemen om net zulke succesvolle programma’s te organiseren als dit district, dat bekend staat als één van de beste van de Verenigde Staten. Het diner is vanavond op eigen gelegenheid. 

Vandaag vliegen we terug naar Nederland, we komen hier zondag drie mei weer aan. Tot ons vertrek heb je de tijd om nog even van de heerlijke zon in Phoenix te genieten! 

De reis wordt begeleid door Femke Hovinga, internationaal expert op het gebied van hoogbegaafdheid. In de afgelopen jaren bezocht zij de Verenigde Staten meerdere malen en was zij onder de indruk van bovenstaande best practices. Femke is in het dagelijks leven niet alleen betrokken bij Novilo, maar ook bij Talentissimo (platform voor 145+ IQ), SCALIQ (ontwikkelaar van IQ-testen voor vermoedelijk hoogbegaafden) en InterIQ (recruitment hoogbegaafde volwassenen).

Dit programma is onder voorbehoud, nog niet alle sprekers en programma-onderdelen zijn bevestigd. 

 

Deelname aan deze reis kost €4500 (incl BTW). Hierbij is inbegrepen: 

 • Hotelkamers voor iedere overnachting, gedeeld met maximaal één andere deelnemer. Eigen kamer is mogelijk tegen €750 toeslag. 
 • Retourvlucht Amsterdam – Verenigde Staten
 • Lokaal vervoer
 • Excursies die in het programma vermeld staan
 • Ontbijt en lunch iedere dag, tweemaal een netwerkdiner

Waar je zelf nog voor moet zorgen: 

 • Annuleringsverzekering en reisverzekering
 • Visum voor de Verenigde Staten (ESTA)
 • Zakgeld voor de vrije momenten, waarop je excursies kunt doen en de diners die niet zijn inbegrepen

Annuleren is mogelijk tot vier maanden voor aanvang van de trip. Na bevestiging van je boeking, is je reservering definitief en kun je enkel nog annuleren door aanspraak te maken op je annuleringsverzekering. 

Bij mobiele weergave is het aanmeldformulier soms niet goed zichtbaar. Je kunt dan aanmelden via deze link.

Fill out my online form.
Back To Top