skip to Main Content
088 0200 300

Succesvol samenwerken; een echte uitdaging!

Een column over samenwerken, één van de 7 uitdagingen. Inclusief waardevolle tips voor de startende ondernemer door hoogbegaafde kinderen en hun juf! 

Door Marina Mol

Leren ondernemen; ‘learn by doing’ is het project dat in mei en juni plaatsvond op het voltijds hoogbegaafden onderwijs op obs Het Pluspunt in Oud-Beijerland. Dit project is ooit opgestart om ondernemerschap dichter bij de kinderen te brengen. Om een beeld te krijgen wat er rondom ondernemen gebeurt. Op 9 juni was de finaleavond. Er zijn drie ondernemingen door de kinderen gevormd: Letters en Zo (eigen tekst op hout of dakpan), Pacball (gepimpte, gebruikte tennisballen als bijvoorbeeld pennenhouder te gebruiken en The Soap Company (zelf gemaakte zeepjes, geur en kleur op bestelling, losse zeepjes en zeepkettingen).

Er is een professionele jury aanwezig deze avond, bestaande uit managers die vanuit het bedrijfsleven vrijwillig hun steentje bijdragen aan dit project. De kinderen hebben de afgelopen tijd aan verschillende bedrijven een bezoek gebracht in de aanlooptijd naar de afronding op 9 juni. Het is mooi om te zien hoe geïnspireerd de kinderen zijn. Zo was ik als moeder (want de kinderen mogen ook gehaald en gebracht worden naar de bedrijven) aanwezig bij een bedrijf die interieurs voor luxe jachten bouwt. Compleet met filmpje, rondleiding en een goody-bag. Fascinerend om het enthousiasme bij de kinderen te zien en mooi, hoe er vanuit het bedrijf serieus en uitvoerig werd geantwoord op de, uiteraard, stevige vragen. Enkel de vraag: ‘hoeveel salaris verdienen jullie nu eigenlijk’? werd door de juf vakkundig ‘weggepoetst’

Aan het project is een goed doel gekoppeld. De opbrengst uit de ondernemingen komt ten goede van: stichting Zomerkind, een medisch kinderdagverblijf die de opbrengst 1000 euro! gaat besteden aan een belevingstuin. De ondernemers vinden dit een prachtig doel, want tijdens het bezoek aan de stichting ontdekten ze dat de huidige tuin nogal SAAI is.

Aan het begin van het project waren er twee doelen te realiseren:

  1. Maak een team. In dat team ga je een product bedenken, je gaat onderzoeken, marketing doen, inclusief social media, de verkoop en de administratie
  2. Schrijf in 10 minuten op wat je wilt leren.

Vanavond vertelt ieder kind in 30 seconden wat ze wilden leren aan het begin en wat ze vanuit het ondernemen hebben geleerd:

  • hoe je je product uniek maakt
  • hoe je het product aantrekkelijk maakt, zodat men het gaat kopen?
  • de verkoop gaat goed, als je mensen ook persoonlijk benadert
  • een logo is heel belangrijk (met dank aan de workshop van het reclamebureau)
  • mijn mening aanpassen naar wat anderen denken
  • samenwerken met mensen waar ik normaal niet mee zou samenwerken
  • ik heb geleerd om naar anderen kinderen te luisteren
  • soms is er stress maar dat is niet zo erg, doorgaan met hard werken, je moet er je best voor doen maar ik vind het nog steeds leuk
  • hoe je het beste inkopen kunt doen
  • ik begrijp nu veel beter wat ondernemen is
  • ik heb leren omgaan met geld, we hebben het ook heel goed bewaard
  • hoe je aan gratis spullen komt
  • hoe je je contacten kunt gebruiken en inzetten
  • boekhouden; wat moet je veel opschrijven… en dat vergat ik dan weer.

Wat het allermeest naar voren kwam: SAMENWERKEN. Het is alsof ze met elkaar één grote bewustwording hebben gecreëerd, alsof ze zelf een beetje verbaasd waren dat samenwerken en overleggen echt is te leren. Dat uitte zich in zinnen als: ‘samenwerken is leuk, je gaat elkaar en elkaars talenten veel beter leren kennen.’ ‘We hebben gekeken naar waar we van dachten dat een ieder goed in was’. ‘Ondanks meningsverschillen ging het samenwerken toch heel goed’.

Succesvol samenwerken: een echte uitdaging! 
Hoe kan het dat een uitdaging als samenwerken (zie ook het boek ‘de 7 uitdagingen van Tijl Koenderink) zo succesvol is geworden? Tijl vertelt: ‘omdat de leraar niet uitlegt waarom er samengewerkt moet worden, blijft het voor de leerlingen vaak een raadsel’.

Vanuit dit gegeven, besluit ik het aan de ervaren leerkracht van deze groep 8 te vragen. Juf Louise vertelt: ‘ik laat de kinderen steeds opnieuw zien dat de ander ook iets waardevols te vertellen kan hebben’. ‘Door de kinderen te leren door te vragen en door ze er van een afstandje naar te laten kijken (metacognitie)’. Juf Louise vervolgt: ‘ze ook laten zien dat samenwerken niet alleen maar een vriendenrelatie is, maar er ook een werkrelatie kan zijn en dat dit anders kan zijn dan het hebben van vrienden en het alleen maar willen samenwerken met vrienden. Eigenlijk is de beste samenwerking de werkrelatie. De afstand bepaalt dat je ook gemakkelijker iets tegen elkaar durft te zeggen.’


Marina Mol-den Boer is eigenaar van Kidsemotion® en ontwikkelaar van KidsInMotion® groepslessen. Zij brengt hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen en volwassenen in beweging door coachen, begeleiden en schrijven. Daarnaast houdt zij zich bezig met kinderyoga, mindfulness en EMDR.

 

Back To Top