skip to Main Content
088 0200 300

Wil je jouw getalenteerde leerlingen nóg beter begeleiden, een plek voor hen creëren zodat ze beter tot hun recht komen? Jij kunt het verschil maken! Onze jaaropleiding tot Talentbegeleider VO geeft jou de kennis en vaardigheden om meer- en hoogbegaafde leerlingen te herkennen/erkennen en om hen de juiste begeleiding te kunnen bieden.

Passend onderwijs is onderdeel van de dagelijkse praktijk in het onderwijs. Niet alleen voor de leerling met een beperking of leerprobleem, maar ook voor de meer- en hoogbegaafde leerling. Weet jij hoe je de meer- en hoogbegaafde leerlingen kunt signaleren in de klas? Wat is het verschil tussen de intelligente en de hoogbegaafde leerling? Hoogbegaafde leerlingen hebben speciale onderwijsbehoeftes. Weet jij wat zij nodig hebben? Misschien heb je al een leerling in gedachten…?

Wat levert deze opleiding je op?

Als docent of begeleider ben je in staat om getalenteerde leerlingen effectief te begeleiden.

Na deze opleiding kun je:

 • Hoogbegaafde leerlingen signaleren en begeleiden.
 • Talentbeleid ontwikkelen en/of verbeteren en coördineren.
 • Collega’s en ouders inspireren en informeren.
 • Je eigen visie vormen op de begeleiding van hoogbegaafde kinderen.
 • Kinderen in en/of buiten de lessituatie effectief te begeleiden.
 • Vraagbaak zijn voor de rest van het personeel in zaken betreffende cognitief talent.
 • Een talent-beleidsplan en behandelingsplan schrijven en beoordelen.
 • Leerlingen effectief coachen.
 • Complexe casuïstiek analyseren.
 • Op basis van afgegeven signalen een diagnose stellen voor effectieve remediëring.

De opbouw van de opleiding:

 • Eén jaar
 • Tien opleidingsdagen (acht dagen live en twee online)
 • Deelname aan een intervisiegroep
 • Observaties en praktijkopdracht
 • Onderzoek
 • Boekexamen
 • Eindpresentatie

Studiegids

Download de studiegids voor de indeling van de opleidingsdagen en verdere informatie zoals o.a. begeleiding, studiemateriaal en studiebelasting.

Digitale leeromgeving

Je ontvangt als onderdeel van de opleiding toegang tot het online deelnemersportaal. In deze portal vind je diverse zaken als: studieblokken per dag, handouts, follow-ups, tijdens dagen gebruikte materialen en informatie te vinden.

 

Leerdoelen

Je bent in staat om:

 • De opgedane kennis van hoogbegaafdheid, de diverse theorieën en begeleidingsvaardigheden te gebruiken in je begeleiding en advisering.
 • Getalenteerde leerlingen te signaleren en effectief te begeleiden. Na jouw begeleiding zit de persoon beter in zijn vel en komt beter tot zijn recht.
 • Collega’s en ouders te inspireren en te informeren.
 • Talentbeleid te ontwikkelen en/of te verbeteren en te coördineren.
 • Je eigen visie te vormen op de begeleiding van hoogbegaafde leerlingen.

Daarnaast levert deze opleiding je een flinke dosis kennis, persoonlijke groei en ontwikkeling op. Je beschikt na afloop over een groot netwerk talentbegeleiders en specialisten hoogbegaafdheid. Voordelen voor jou en jouw school:

 • Je kunt de kennis en vaardigheden direct in de praktijk inzetten. Je haalt op korte termijn meer resultaten uit de tijd die je als school en als leerkracht in je (getalenteerde) leerlingen investeert.
 • Tijdens en na de opleiding ben je in staat om een pragmatisch en doortimmerd talentbeleid vorm te geven. Jouw team zal hierdoor op een hoger niveau gaan functioneren. Dit komt uiteindelijk alle kinderen ten goede.
 • Je weet hoe je een groter draagvlak creëert over meer- en hoogbegaafdheid onder ouders en collega’s.
 • Leerlingen zullen beter in hun vel zitten en goed tot hun recht komen in en buiten de klas. Het talent van de kinderen wordt zo beter benut en dat leidt tot betere resultaten.

Onze opleidingen zijn ingericht op basis van competenties vanuit de Dublin descriptoren.

Data & Locatie

De opleiding Talentbegeleider Voortgezet Onderwijs wordt verzorgd in Utrecht.

Tevens verzorgen we regelmatig onze opleiding op locatie (incompany). Neem contact op met een studie-adviseur om de mogelijkheden te bespreken.

Data opleidingsdagen

Start oktober 2023 | vrijdag | Utrecht

Opleidingsdagen:

dag 1: 06-10-2023
dag 2: 03-11-2023
dag 3: 01-12-2023
dag 4: 15-12-2023
dag 5: 12-01-2024
dag 6: 09-02-2024
dag 7: 08-03-2024
dag 8: 05-04-2024 (online)
dag 9: 24-05-2024 (online)
dag 10: 14-06-2024

Let op: deze data zijn onder voorbehoud van wijzigingen!

Locatie Utrecht

Novilo B.V.
Woudstede, Zwarte Woud 2
3524 SJ Utrecht

Tel: +31 (0) 88-208 0800
info@novilo.nl

Meer informatie over route en parkeren

Investering 

De opleiding kost € 5.200,-. Bij inschrijving en betaling van de gehele investering voor 1 juni 2023, krijg je een vroegboekkorting van € 750,-.

Trainer

Gary Vos Gary Vos

Als classicus ben ik bekend met verschillende onderwijstypes en schoolpopulaties. Daarnaast ben ik gedurende de laatste jaren als promovendus verbonden geweest aan de universiteiten van Edinburgh en Verona. Al deze ervaringen komen me goed van pas bij VO op Niveau waar ik werkzaam ben als senior onderwijsadviseur, opleider en ervaren trainer op vele scholen in Nederland.

Ervaringen

“Ik denk dat ik mijn einddoel gehaald heb: ik heb het gevoel dat ik anderen (leerlingen, ouders en collega’s) kan ondersteunen met alle kennis en ervaring die ik tot nu toe heb opgedaan. Dat wil ook zeggen dat ik durf aan te geven als er een andere expert bijgeroepen moet worden. Ik haal veel plezier uit het begeleiden van cognitief getalenteerder leerlingen. En wat heb ik genoten van de opleiding! ” (Bonnie Rabouw)


“Ik heb uit alle mogelijkheden Novilo gekozen, omdat het heel erg praktisch gericht is. Ze doen de dingen waarvan in de praktijk gebleken is dat ze werken. Ik had tijdens de studie al veel profijt van wat ik leerde, ik kon het meteen toepassen. Het lesgeven op drie niveaus en het compacten van de leerstof en het aanbieden van verrijking bijvoorbeeld. Het fijne is, als ik iets doe, zien anderen het ook. Je moet in de praktijk laten zien hoe het werkt en dat het werkt.”

Caroline Demarteau, opleiding talentbegeleider basisonderwijs


“Dankzij de studie bij Novilo heb ik een bredere kijk ontwikkeld, het was voor mij een eye-opener te merken dat ik echt wel kan leren, dat ik informatie kan verwerken en verbanden kan leggen. Ik heb ontdekt dat ik geen goede leerstrategieën had en heb betere kunnen aanleren.”


”Ik raak maar niet uitgepraat (en geleerd) over de opleiding. Novilo keert hoogbegaafdheid binnenstebuiten, alle aspecten die ermee samenhangen worden belicht en uitgediept. Ik kan naar wens mijn kennis specificeren en verdiepen op onderwerpen die binnen mijn eigen interessegebied liggen. De kenniscolleges, de videoportal en die enorm lange, heerlijke boekenlijst zijn daar voorbeelden van. Alle kennis en informatie waarover Novilo beschikt, wordt met me gedeeld en ik mag er naar hartenlust in rondzwemmen en meenemen wat voor mij van belang is. Novilo pioniert naar mijn idee op het gebied van hoogbegaafdheid door ook in hun opleiding op te nemen wat (nog) niet wetenschappelijk bewezen is maar in de praktijk wel effectief is gebleken. Ze durft daarmee de wetenschap vooruit te gaan en creëert zo draagvlak voor voor mogelijk onderzoek. Dat vind ik lef hebben… Buiten de gebaande paden durven gaan!”

Daphne van Driel, opleiding talentbegeleider basisonderwijs


Beste Marianne, Ik wil je bedanken voor de fijne dag afgelopen woensdag in Utrecht.Ik heb weer enorm veel geleerd en merk hoe waardevol  deze opleiding voor mij is. Zowel op persoonlijk vlak als professioneel.
En jij was daar afgelopen woensdag ook weer een schakel in. Wat doen jullie dat toch goed bij Novilo! Het was fijn om van jou veel tips te krijgen. Een mooie praktische dag. Wel intensief, maar dat weegt niet op tegen de leerzame momenten.
Succes met je werk en ik hoop je nog een keer mee te mogen maken tijdens een kenniscollege of op een andere manier via Novilo. ”

Sabine Duijst, Leerkracht Calvijnschool te Bunschoten -Spakenburg

1 jaar | 10 opleidingsdagen

5 – 8 uur per week

8 – 16 deelnemers

Utrecht

Wil je meer weten?

Heb je nog vragen over deze opleiding? Of twijfel je of deze opleiding bij jou past? Je kunt altijd contact met ons opnemen:

088-208 0800

Of maak een belafspraak met één van onze studieadviseurs.

Ken jij iemand die die deze opleiding ook interessant vindt?

Back To Top