skip to Main Content
088 208 0800

Waarschijnlijk ben je al een tijdje bezig met hoogbegaafdheid als je overweegt om een plusklas te starten. Je hebt al gekeken naar compacten, verrijken en versnellen (zie onze eerdere serie artikelen) en hebt intussen gezien wat de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden in een reguliere klas zijn. Dus is het tijd om te kijken naar een plusklas.

In onze meer dan tien jaar ervaring in het opzetten van plusklassen zijn er een aantal belangrijke zaken kijken bij het starten van een plusklas, zoals:

  • Een duidelijk doel
  • Een voorbereid programma
  • Terugkoppeling naar de reguliere klas
  • Een geschoolde leerkracht met tijd
  • Een verbeterproces

Een duidelijk doel

Zorg dat je als school helder hebt wat je van een plusklas verwacht. Een plusklas hoort geen excuus te zijn om niet meer te differentiëren in de reguliere klassen. Sterker nog, een plusklas hoort de opvolging daarvan te zijn.

In onze videotraining gaan we er verder op in maar wat onze betreft wordt een plusklas echt gebruikt om leerlingen op (nog) een hoger niveau uit te dagen, om ze echt nieuwe vaardigheden aan te leren, om psycho-educatie te bieden en om ze peercontact te bieden. Dit zijn zaken die moeilijk in alle reguliere klassen vorm te geven zijn.

Een voorbereid programma

We kennen allemaal die leerkracht die schijnbaar moeiteloos de ene na de andere les uit zijn of haar mouw schudt. Het is alleen niet realistisch om te denken dat jij dat bij de allereerste plusklas voor elkaar gaat krijgen. Doe jezelf een plezier en bereid je goed voor, in ieder geval op je eerste periode van 10-12 weken.

Als je een ‘standaard’ plusklas opzet kom je vaak uit op de volgende onderwerpen:

  • Spaans (Juan y Rosa bijvoorbeeld)
  • Projectmatig werken (aan de hand van bijvoorbeeld het Tasc Wiel)
  • Psycho-educatie (aan de hand van Hoogbegaafd, nou en of het Cheetahboek)
  • Filosofie (aan de hand van bijvoorbeeld De Wereld van Sofie)

Door een dergelijke structuur te hanteren kun je je makkelijker voorbereiden en zit er automatisch lijn in de lessen. Door de jaren heen breidt je je repetoire uit en kun je steeds meer in gaan spelen op de groep.

Terugkoppeling naar de reguliere klas

Over het algemeen krijg je maar een beperkte hoeveelheid tijd in een plusklas en zit de leerling meer dan 80% van de tijd in de eigen klas. Door het opzetten van een goede samenwerking kun je uiteindelijk ‘best of both worlds’ creëren.

In de plusklas heb je diepgaande gesprekken over de stof en zorg je dat leerlingen voor een aantal uur aan verwerkingswerk hebben. Als in de reguliere klas effectief gecompact wordt dan kan de leerling zijn/haar overige tijd in de klas gebruiken om aan het plusklaswerk te werken.

Je wil alleen een leerling niet aan zijn lot overlaten. Het is dan belangrijk dat de reguliere leerkracht regelmatig incheckt. Er zijn ook een aantal andere mogelijke opties:

  • Plusklas-buddies in dezelfde klas die bij elkaar kunnen inchecken
  • Een “pauzespreekuur” bij de plusklasleerkracht op een ander moment in de week
  • Email support of een soort van online forum waarop leerlingen elkaar kunnen helpen

Hulp nodig bij het opzetten van een plusklas?

Als je een plusklas wilt opzetten, kunnen wij je hierbij helpen. Neem contact met ons op zodat we jouw situatie kunnen bespreken.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoogbegaafdheid, versnellen, compacten & verrijken en signaleren? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan aanvullend aan onze nieuwsbrief een serie met onze meest waardevolle materialen en artikelen waaronder:

  • Wat is het belang van peergrouponderwijs?
  • Hoe pak ik versnellen goed aan?
  • Hoe zet ik een plusklas op?
  • Hoe kies ik de juiste methodes om te compacten en verrijken?

Daarnaast krijg je uitnodigingen voor een serie webinars over hoe goede ondersteuning voor hoogbegaafde leerlingen in te richten.

Op dit fomulier is het privacystatement van Novilo van toepassing.

Direct contact

Wil je contact met één van onze collega’s om te praten over jouw school of de stappen die jij kunt zetten als professionals om (nog) beter hoogbegaafde leerlingen te begeleiden? Neem dan contact met ons op.

Back To Top