skip to Main Content
088 0200 300

Verrijkingsmateriaal: hoogbegaafde leerlingen uitdagen

Je wil verrijkingsmateriaal selecteren voor kinderen in je klas, maar:

Met welke verrijkingsstof gaan sterke leerlingen echt aan de slag?

We krijgen regelmatig vragen van leerkrachten over het bieden van verrijking in het basisonderwijs. Ze willen weten welk materiaal ze het beste kunnen kiezen.

Of heb je al verrijkingsmateriaal op de plank liggen dat niet gebruikt wordt? Dat is zonde! Leer wat je kunt doen om het materiaal wel effectief aan te bieden aan de slimme leerlingen in je klas.

Wil jij weten met welke verrijkingsmaterialen je hoogbegaafde leerlingen echt kunt uitdagen?

In deze videoserie over verrijking vertelt trainer Marianne je er alles over. Je krijgt uitgebreide uitleg en praktische tips die je direct kunt toepassen in je klas. Zo gaan je sterke leerlingen echt aan de slag met verrijkingsstof!

Je leert hoe je:

  • verrijkingsstof aanbiedt
  • leerlingen beter in hun vel laat zitten
  • verrijking onderdeel maakt van je lespraktijk

Klaar om aan de slag te gaan met verrijkingsmateriaal?

Laat je gegevens achter en je ontvangt de video’s van Marianne over verrijking vanzelf in je mailbox!

  • Meld je aan voor de volgende video’s over verrijking:

Verrijkingsmateriaal

Waarom zijn verrijkingsmaterialen nodig, hoe kies je en hoe gebruik je ze in je les? Lees alvast de basis over verrijking voordat je de video’s van Marianne bekijkt:

Kenmerken van te weinig uitdaging

Het is belangrijk om sterke leerlingen in de klas voldoende uit te dagen. En het gaat niet alleen om hoogbegaafde leerlingen (HB-ers). Ook kinderen die goed zijn op een bepaald gebied, kunnen baat hebben bij extra uitdaging. Je merkt dat deze leerlingen uitblinken in een vak en snel door de leerstof heen gaan. Deze bovengemiddelde leerlingen kunnen meer aan.

Vaak zitten deze leerlingen niet lekker in hun vel. Zonder uitdaging gaan de sterkere leerlingen in de klas zich vervelen. Of ze passen zich aan de rest van de groep aan en gaan onderpresteren.

Te weinig uitdaging kan zich uiten in externaliserend gedrag:

  • opstandig zijn
  • klieren
  • bemoeien met anderen
  • geen zin hebben
  • uitstelgedrag

Te weinig uitdaging kan ook leiden tot internaliserend gedrag:

  • buikpijn of hoofdpijn
  • met tegenzin naar school gaan
  • je gedragen zoals je denkt dat men het van je verwacht
  • stil worden
  • niet laten zien wat je werkelijk kan

Door verrijkingsstof aan te bieden, daag je deze bovengemiddelde leerlingen uit om met hun feitenkennis, interesses en creativiteit aan de slag te gaan.

Verrijkingsmateriaal kiezen

Er is ruim aanbod aan verrijkingsstof voor in de klas. Dus waar begin je met verrijkingsmateriaal selecteren voor jouw leerlingen? Een overzicht veroudert snel, dus gebruik het internet voor een actueel aanbod. Zoek op ‘verrijkingsmateriaal hoogbegaafden’ en krijgt een schat aan informatie: lijsten met materialen, websites met tips en webshops waar je het materiaal direct kunt bestellen of downloaden. Op de leslocatie van Novilo hebben we een kast staan met allerlei verrijkingsmaterialen zodat je deze kan inzien.

Vaak hebben scholen al verrijkingsmateriaal op de plank liggen. Maar het wordt niet gebruikt. Dat is zonde! Is dat bij jou het geval? Vraag je dan eerst af waarom leerlingen het niet gebruiken. Is het niet geschikt? Of is er een andere reden dat leerlingen het niet uit de kast pakken?

Onze trainer Marianne gaat uitgebreid in op deze redenen in de videoserie. Ze legt uit hoe het kan dat sterke leerlingen niet aan de slag gaan met het lesmateriaal. En geeft je handvatten hoe je verrijkingsstof wel effectief aanbiedt. Ook als je weinig tijd hebt.

Waarom blijft het verrijkingsmateriaal op de plank liggen?

Misschien hoef je niet verder op zoek naar verrijkingsstof die aantrekkelijk genoeg is voor de hoogvliegers in je klas. Selecteer het nieuwe lesmateriaal met de handige tips van Marianne, zodat je weet waar je op moet letten.

De verrijkingsstof inzetten

Er zijn twee soorten verrijkingsstof: verdiepingsstof en verbredingsstof. Verdiepingsstof zijn moeilijkere opdrachten die dieper ingaat op een vakgebied. Verbredingsstof zijn opdrachten die vakoverstijgend zijn. Een voorbeeld is het leren van Spaans als vreemde taal.

Verdiepen en verbreden met Blooms Taxonomie

Verrijkingsstof daagt hoogbegaafde leerlingen uit. Niet door ze extra leerstof te geven, maar door ze op een andere manier te laten nadenken. Dit is verrijken volgens de Taxonomie van Bloom. Als je deze nog niet kent, legt Marianne je deze uit in de video’s.

taxonomie van bloom
De piramide van denkvaardigheden volgens de Taxonomie van Bloom

Sterke leerlingen beter in hun vel

Verrijkingsstof geeft intelligente leerlingen voldoende uitdaging. Ze krijgen lesmateriaal op niveau en leren doorzetten. Zo helpt verrijkingswerk slimme leerlingen een positief zelfbeeld ontwikkelen: “het is niet erg als ik iets niet kan, want ik kan het oefenen zodat het steeds beter gaat”. In de video’s laat Marianne zien hoe dat werkt: het ontwikkelen van vaardigheden en een positieve houding.

Compacten en verrijken

Hoe maak je tijd om leerlingen verrijkingsopdrachten te geven? Ook jij kunt hiermee starten in jouw klas na de spoedcursus klassenmanagement die Marianne in de video’s geeft. Je krijgt een simpele opzet zodat je weet hoe je dit aanpakt in jouw klas met daarin kinderen met leerproblemen, een basisgroep en leerlingen die meer aankunnen. Door middel van compacten en verrijken geef je alle leerlingen instructie op niveau en komt er tijd vrij voor verrijking.

Niet genoeg tijd voor het geven van verrijkingsstof? Compacten en verrijken is de oplossing!

Meld je aan voor de videoserie en leer:

  • verrijkingsstof zo aanbieden dat leerlingen er mee aan de slag kunnen
  • hoe sterke en hoogbegaafde leerlingen beter in hun vel komen te zitten
  • verrijking onderdeel maken van je lespraktijk
  • Meld je aan voor de volgende video’s over verrijking:
Back To Top