skip to Main Content
088 208 0800

Waar sta jij over 10 jaar?

Nieuwsbrief 26 april 2013

Hallo allemaal,

Nog op de valreep voor de vakantie een bericht van ons. Een memorabele week gaat het worden. Vorige week, op 17 april, was het 10 jaar geleden dat ik naar de kamer van koophandel ben gegaan om mezelf als zelfstandig ondernemer in te schrijven. Het lijkt een eeuwigheid geleden! Als ik kijk waar ik nu uitgekomen ben, dan ben ik echt trots. Trots op mezelf voor hoever ik gekomen. Trots om het team dat ik om me heen verzameld heb. Maar ook trots op het Nederlandse onderwijssysteem. Er zijn genoeg dingen op aan te merken, maar als ik kijk naar de hoeveelheid beweging die in de afgelopen jaren ontstaan is, dan is er vooruitgang. Maar dat betekent zeker niet dat het tijd is om op onze lauweren te rusten! In de komende weken rond ik samen met Roland ons nieuwe boek af dat eind mei uit gaat komen. Het gaat over, naar mijn menig, het belangrijkste waar je het over kunt hebben in het onderwijs: Geluk en Motivatie. Niet alleen voor getalenteerde kinderen, maar voor alle kinderen in het onderwijs. Let op de nieuwsbrief om gratis de eerste hoofdstukken te kunnen downloaden!

Mocht je trouwens nog op zoek zijn naar een plek waar je je ideeën over een nieuw onderwijsbestel een plek kunt geven, kijk dan absoluut op http://www.operationeducation.nl

Voor de mensen uit het basisonderwijs nog een website waar je dagen op zou kunnen doorbrengen, met alle inhoudelijke informatie over hoogbegaafdheid, leren leren, denklessen en verrijkingsstof:
http://www.wsnsveghel.nl/mindportaal/Paginas/default.aspx
Gratis online gezet door het samenwerkingsverband uit de regio Veghel. Super waardevol!

Breng het beste naar boven in jezelf,
en in elkaar,
Namens het team van Novilo, Tijl Koenderink

Rectificatie:
In de vorige nieuwsbrief verwezen we naar een link over mindset die helaas niet meer actueel is.
De door Het TalentenLab ontwikkelde lessen over dit onderwerp zijn inmiddels als kopieersysteem verkrijgbaar.
In de lessen die geschikt zijn voor het basisonderwijs leren Fixie en Growie kinderen alles over mindset en hoe ze kunnen leren doen en denken vanuit de groeimindset.
Klik hier voor meer informatie: www.facebook.com/TalentenLabO ja, en hier vinden ze mijn artikel over mindset:
http://www.hettalentenlab.nl/argeweb/weblog/2012/39/mindset_de_basis_van_talentontwikkeling.php

Wedstrijd
We hebben behoorlijk wat tips gehad over (vermeend) autisme en hoogbegaafdheid!
De winnaar van deze wedstrijd wordt in de volgende nieuwsbrief bekend gemaakt.Het nieuwe onderwerp is de combinatie hoogbegaafdheid en (vermeend) ADHD. Heb je hier tips over? Geef dit dan voor 15 mei door via https://novilo.wufoo.com/forms/tips-voor-ons/ en maak kans op de dvd over Perfectionisme en Faalangst! Dit is een presentatie van Tijl Koenderink over wat perfectionisme en faalangst inhouden en welke stappen op weg naar verbetering je kunt zetten. 
Wel willen we graag zoveel mogelijk informatie. Alleen ‘doe dit of dat’ is voor ons niet zo relevant. Wat gebeurde er toen je jouw tips toepaste? Waaraan merkte je dat het werkte? Waarom heb je zoveel aan dat boek of die site gehad?
We worden vanaf nu wel wat strenger: we moeten echt een tip vinden waar we iets aan hebben, anders stellen we de deadline uit.

Gezocht: V.O.-leerlingen die mee willen doen aan een bachelor-onderzoek!
Rosa Stikkelman doet onderzoek naar het verschil tussen hoogbegaafden die aangepast onderwijs hebben genoten en hoogbegaafden die regulier onderwijs hebben gevolgd. Maar wat vooral opvalt: ze doet dit onderzoek n.a.v. de ervaringen van de leerlingen, niet op basis van de resultaten! Een onderzoek naar ons hart, waarbij vooral gekeken wordt naar of het kind goed in zijn/haar vel zit in het onderwijs! Ken je iemand die wil meedoen of wil je gewoon graag meer lezen over haar onderzoek? Zie dan deze link:
https://docs.google.com/document/d/1A0uRRbAQFQ4vRMu5Ow7agnlL5_MpHCrsNAO3V-NRtzM/edit?usp=sharing

Komende open training van Novilo
De volgende open training van Novilo is op 14 mei. Op deze middag worden Executieve Functies behandeld, door Marianne van Zetten.
Hoe komt het dat sommige getalenteerde kinderen moeite hebben met plannen, hun spullen niet weten te organiseren, vergeetachtig kunnen zijn, hun emoties moeizaam weten tebeheersen of inflexibel zijn (executieve functies)? Deze workshop zoomt in op het “controle centrum” van de hersenen en geeft praktische tips hoe je deze functies kunt verbeteren. het is gebaseerd op het boek ‘slim, maar’ van Peg Dawson e.a.
Deze kennismodule is een herhaling van de module van 12 december 2012.
Voor het volledige overzicht van alle open trainingen, zie onze gehele agenda: https://www.novilo.nl/agenda/range.listevents/-
Daarnaast staat natuurlijk de lezing van Albert Kaput van het CCL nog gepland voor 22 mei! Mail naar info@novilo.nl voor meer informatie hierover.

Opleiding Talentbegeleider 2013-2014
De inschrijvingen voor onze jaaropleiding Talentbegeleider, die na de zomervakantie weer van start gaat, gaan hard! Elke week komen er nieuwe aanmeldingen bij, dus we verwachten dat de groepen binnen afzienbare tijd vol zullen zitten. Wees er dus snel bij als je graag meedoet met deze opleiding. Je kunt ook vrijblijvend een plekje reserveren!
Zie onze website voor meer informatie: https://www.novilo.nl/opleiding .

Deel jij onze droom?
Passend onderwijs voor iedereen. Dat is waar wij naar streven. Helaas geldt passend onderwijs nog niet voor iedereen. De cognitief getalenteerde leerlingen worden in dit plaatje voor het gemak soms ‘vergeten’. Vivienne Nooij doet daarom mee aan het initiatief ‘mijn droom voor ons land’. Zo hoopt ze het nieuwe koningspaar ervan te overtuigen dat ook de slimste kinderen in dit land behoefte hebben aan passend onderwijs.
Deel jij deze droom? Zie voor meer informatie de volgende link:
https://docs.google.com/document/d/1xF6FqUCO64_innep_6_uVHGHh0PxuyRD7mPdKcICH8k/edit?usp=sharing

Quote van de week
“Talent without discipline is like an octopus on roller skates. There’s plenty of movement, but you never know if it’s going to be forward, backwards, or sideways.” – H. Jackson Brown

Plaatje van de week: Sneeuwvlokken

Kamp 17-20 MEI
Vind jij het ook belangrijk dat je (hoog)begaafde kind zichzelf kan zijn? Dat het trots kan zijn op zichzelf?Tijdens het Talent X KAMP kan dit volop! Je kind gaat namelijk samen met “peers” (= gelijkgestemden) op ontdekking. Het leert nieuwe dingen, zonder zich anders te voelen. Het beleeft avonturen, sport, speelt, denkt na over eigen vaardigheden en heeft vooral plezier, zonder zich ergens voor te hoeven schamen. Het voelt zich gezien en gehoord.
Kies bewust voor je (hoog)begaafde kind; kies voor het Talent X KAMP
Voor meer info: www.talent-x.net .
Back To Top