skip to Main Content
088 0200 300

Wat de vloerwisser met talent te maken heeft

Karin van Toor is in het dagelijks leven pianodocente en volgt de opleiding tot zelfstandig talentbegeleider. Ze zit in haar tweede jaar en schrijft over de eerste lesdag van dit schooljaar.

1109075De eerste lesdag van 9 september werd een spannende studiedag voor de deelnemers van het tweede jaar voor Zelfstandigen bij Novilo.  Deze lesdag vloog om onder de enthousiaste leiding van Frietzen Grünbauer, door haar bijzondere aanpak.
In de zomervakantie kregen alle deelnemers een mail waarin gevraagd werd een korte presentatie van maximaal drie minuten voor te bereiden en een dierbaar voorwerp mee te nemen. Deze mail zag ik best laat, dus ik moest best even slikken. Maar daar ik in de vakantie een fantastisch boek had gelezen van Carol Dweck;  ‘mindset, de weg naar een succesvol leven’ wilde ik dit graag delen met mijn medecursisten.

Niche bepalen
’s Morgens werd er gesproken over het bepalen van je niche. Lastig, want natuurlijk wil je je niet beperken. Als pianodocent heb ik wel al een richting, maar daar het thema onderpresteren mij echt getroffen heeft wil ik daar wat mee. Wil ik echt executieve functies trainen binnen de pianoles en hiermee aan de slag met onderpresteerders, de motivatie weer vinden door heerlijk piano te spelen, de uitdaging te zoeken door piano te leren spelen? Wil ik aan de slag met de kinderen uit groep 7 en 8 of met brugklassers of is met beide ook mogelijk? Ga ik naar de leerlingen toe of komen zij naar mij, maak ik onderscheid tussen mijn pianopraktijk en mijn praktijk als talentbegeleider? Tsjonge, wat spelen er veel factoren om je niche te bepalen en dan wil je natuurlijk ook nog dat het leuk betaald wordt.

Voor velen was het zeer verhelderend en ook ik heb mijn niche aan de ene kant scherper gekregen, maar aan de andere kant kwamen er ook mogelijkheden bij, waar ik nog niet aan gedacht had.
’s Middags was best spannend doordat wij in een cirkel stonden en elkaar moesten toezingen. Best lastig om je concentratie vast te houden en zeker wanneer je zingt in canon. Gelukkig hadden wij daarvoor een oefening gedaan om goed te aarden. Echt heel bijzonder hoe Frietzen de rust kan krijgen in zo’n grote groep en je ook de vrijheid kan geven om te doen wat je wil doen, maar je zeker ook in je waarde laat wanneer je dit niet wil doen. Een aantal personen werden in de gelegenheid gesteld om een korte presentatie te geven.

Vloerwisser en talent

Na de eerste presentatie kreeg je feedback, tips en – heel bijzonder – een attribuut om je te helpen om het nog beter te doen. Echt geweldig om te zien wat een vloerwisser kan betekenen. Wanneer ik weer dweil, heeft dit een hele nieuwe dimensie voor mij gekregen! Twee deelnemers gingen hiermee aan de slag (ze liepen te ‘dweilen’ terwijl ze hun verhaal vertelden) en het was echt geweldig om te zien en te ervaren welke uitwerking dit had op hun presentatie.
Ook ik besloot om de uitdaging aan te gaan. Het moment dat ik dit besluit nam voelde ik mijn hart bonzen, maar ik ging ervoor. Dit wil ik echt onder de knie krijgen. Mijn grote valkuil was dat ik heel mijn presentatie uitschreef, dit dan ook zo wilde presenteren en dus helemaal vastliep. Dit had ik ondervonden bij de Master Presenter die ik heb gevolgd bij Open Circles.
Na de pauze ‘mocht ik’ en gelukkig de boodschap kwam aan, maar ik was niet echt mijzelf, schoot in een rol. Nadat wij elkaar hadden verteld over ons dierbare voorwerp, mocht ik dit voorwerp in mijn hand nemen en mijn presentatie nog eens doen. Daar ik, naar mijn idee, grote bewegingen moest maken om iedereen te bereiken, kwam iedereen wat dichterbij zitten. Eng, zo dichtbij, maar het hielp mij wel. Bovendien mijn ‘houten steen’ als dierbaar voorwerp gaf mij echt veel meer rust. Echt geweldig, die is mij nu nog dierbaarder geworden en ga ik vaker meenemen.

Dit jaar is zeer enerverend begonnen, dus belooft wat. Een jaar vol uitdagingen, vol groeimomenten en vol toekomstmuziek. Iedere keer weer ben ik zo blij dat ik in de zomervakantie van 2013 het besluit nam om deze opleiding te gaan volgen. Het brengt mij zoveel meer dan ik ooit verwacht had.

Back To Top