skip to Main Content
088 208 0800

Wissel leerstrategieën in de klas!

visjeHet is nooit leuk als je ergens niet goed in bent. Omdat je dit weet zijn ook je resultaten niet erg goed, hetgeen weer bevestigt wat je al wist. Je bent er niet goed in.

Om beter te worden kun je meer inzet tonen, harder gaan werken. Dit werkt alleen niet zo goed als je al flink overtuigd bent van het feit dat je er niet goed in bent. Bovendien is niets zo ontmoedigend als harder werken zonder resultaat.
In dat geval is het slim om niet alleen te kijken naar je inzet, maar meer naar hoe je het doet. Is de door jou gehanteerde strategie wel goed voor jou? Vaak weten leerlingen maar 1 manier om iets op te lossen en als dat niet lukt is de conclusie, “Ik kan dit dus niet”

Als je in de klas aandacht besteedt aan bijvoorbeeld de verschillende manieren waarop kinderen iets leren (en er zijn veel verschillende manieren) dan kun je de leerlingen laten oefenen met manieren van anderen. Zo zou het dus zomaar kunnen blijken dat een andere manier beter bij je past. De tegenvallende resultaten lagen dus niet aan jou, maar aan de manier waarop je het deed! Dit inzicht doet wonderen om de negatieve overtuiging van de leerling te keren en om de motivatie te stimuleren.

Zet op het bord twintig woorden.
Geef de groep 2 minuten om zoveel mogelijk uit het hoofd te leren.
Vervolgens bespreek je in de klas hoe verschillende leerlingen dit hebben aangepakt en laat je de kinderen met verschillende strategieën experimenteren.

Back To Top