skip to Main Content

Als ervaren talentbegeleider weet je hoe belangrijk het is dat hoogbegaafde kinderen de specifieke begeleiding krijgen die zij nodig hebben. Jij weet als geen ander dat leerlingen de kans moeten krijgen om te excelleren. Dat kunnen ze niet alleen…. Wil jij ook verder leren op het gebied van talentbegeleiding en in een kleine groep met gelijkgestemden de diepte in gaan?

Wat houdt deze opleiding in?

In deze opleiding wordt er een sterk appèl gedaan op het werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Eén van de belangrijkste en sterkste instrumenten die je als begeleider tot je beschikking hebt, is jezelf! Er wordt van je verwacht dat je met je eigen persoonlijke processen aan de slag gaat in het kader van talentontwikkeling. De transformatie die je tijdens deze opleiding persoonlijk zal doormaken, zal hierin zeker gaan helpen.

Deze opleiding is bedoeld voor:  

Vereiste om te kunnen deelnemen is aantoonbare praktijkervaring of een afgeronde Novilo opleiding Talentbegeleider, ECHA, Specialist Begaafdheid SE/ZOO of Master SEN hoogbegaafdheid. Indien je zoekt naar laagdrempelige interventies om in een klas met 30 leerlingen toe te passen, adviseren we je eerst te kijken naar onze andere opleidingen.

Mocht je twijfelen over de aansluiting van je achtergrond, niveau of ervaring, neem dan vooral contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.

De opbouw van de opleiding:

 • Vijf tweedaagse sessies gedurende één jaar
 • Vijf tot tien kenniscolleges/masterclasses
 • Een specialisatiemodule
 • Creëren van eigen interventie, tool of methode
 • Eindopdracht

Kenmerken van onze opleiding

 • De opdrachten in de opleiding zijn uitvoerbaar in jouw situatie als begeleider.
 • Naast het direct toepassen in de praktijk, is er ruimte voor jouw eigen ambitie: leerkrachten begeleiden, 1-op-1 begeleiding van kinderen, het geven van trainingen aan het team, enz.
 • Onze opleiding is op maat. Jouw doelen zijn de leidraad voor jouw persoonlijke leerproces. Binnen de opleidingsdagen en intervisies geef jij invulling aan jouw eigen doelen. Kies voor diverse kenniscolleges of bekijk ze online in de videoportal wanneer jij dit wilt. Daarnaast krijg je als deelnemer ruimte om je te verdiepen in een onderwerp naar keuze als onderzoekopdracht.
 • Je ontvangt als onderdeel van de opleiding verschillende materialen, waaronder: een studiemap, readers en hand-outs, follow-up materialen per e-mail en toegang tot het online videoportaal. In dit videoportaal zijn diverse kenniscolleges terug te vinden die op de dag zelf gefilmd zijn. Op deze manier kun je maximaal gebruik maken van de kennis die je wordt aangeboden.
 • Naast professionele ontwikkeling, ga je je ook persoonlijk ontwikkelen. Onze deelnemers hebben affiniteit met het onderwerp hoogbegaafdheid. Dit zijn vaak ook de mensen die zelf enige kenmerken hebben van… In deze groepen vind je vaak herkenning en overwin je je eigen hindernissen (plannen, organiseren, te groot en perfectionistisch opdrachten willen uitvoeren).
 • Wij bieden je warme begeleiding. Er zijn studiecoachmomenten (telefonisch of live) voor het uitgebreid bespreken van jouw hulpvraag met betrekking tot de opleiding. Daarbij hebben wij een enorm netwerk waarin we specifieke hulpvragen kunnen uitzetten als support. Het netwerk bestaat uit specialisten, oud opleidingsdeelnemers, scholen die we begeleid hebben, enz.

Leerdoelen

De opleiding bestaat uit een intensieve periode van onderzoeken, studeren en creëren. Als je deze opleiding hebt afgerond, heb je gegarandeerd een hoger level bereikt in het begeleiden van bovengemiddeld getalenteerde kinderen. Je kent de problematiek én mogelijkheden die zij (kunnen) hebben door en door.

Je bent in staat om de meer complexe problematiek in kaart te brengen en om leerlingen werkelijk verder te brengen: voorbij het punt van ‘niet meer in de problemen’. Je gaat leerlingen tot bloei laten komen.

Tijdens de opleiding bouw je een groot netwerk van professionals op om op niveau mee te sparren. Binnen deze opleiding hebben we verschillende keren gezien dat de deelnemers een hechte groep vormen die – ook na afronding – nauw betrokken blijft bij elkaar, bij alle ontwikkelingen in het werkveld en bij Novilo. Samen maken we de wereld een beetje beter voor hoogbegaafde kinderen.

Data & Locatie

De gevorderdenopleiding Talentbegeleider start gewoonlijk elk jaar in november.

Locatie
De locatie is een conferentiecentrum met overnachtingsmogelijkheid (in de prijs inbegrepen) waar we comfortabel samen kunnen zijn in een bosrijke omgeving: Kaap Doorn. Deelnemers beoordelen deze locatie met een 9,1! Lunches op beide dagen alsmede een diner op de maandag is inbegrepen. Natuurlijk is er overdag voldoende koffie, thee en fris beschikbaar.

De specialisatiemodules, kenniscolleges en begeleide coaching-/intervisiedagen vinden plaats op onze cursuslocatie in Utrecht: Kanaleneiland Zuid in het Piet van Dommelenhuis, Churchilllaan 11, op de 13e verdieping. Er is rondom het gebouw voldoende gratis parkeergelegenheid en we zijn goed bereikbaar via het openbaar vervoer.

De data voor groep 7, start november 2017:

 • 9 en 10 november 2017
 • 8 en 9 maart 2018
 • 7 en 8 juni 2018
 • 6 en 7 september 2018
 • 15 en 16 november 2018
Iowah Foto-Grafisch-4753 Marianne

Marianne van Zetten

Marianne van Zetten werkt met veel enthousiasme en plezier als trainer, ontwikkelaar en onderwijsadviseur bij Novilo. Ze ziet het als haar missie mensen bewust te maken van de problemen en mogelijkheden die je tegenkomt bij het begeleiden van hoogbegaafde kinderen. Zij schept er vooral plezier in om mensen kritisch te laten kijken naar hun visie op leren en deze visie te doen verrijken. Marianne is jaren werkzaam geweest als leerkracht in het basisonderwijs, zowel op reguliere (Dalton)scholen als binnen het HB onderwijs. Deze rijke praktijkervaring maakt dat de trainingen die zij geeft bij Novilo vooral heel toepasbaar zijn.

Marianne verzorgt de opleiding Talentbegeleider basisonderwijs en de Gevorderdenopleiding. Zij heeft ook het boek geschreven ‘Ben jij een Cheetah?’

Dick Verwij

Dick Verwij

”Als ervaringsdeskundige weet ik hoe het is om tijdens je schoolloopbaan langzaamaan het geloof in jezelf te verliezen. Ik beschouw het dan ook als een voorrecht om als trainer en docent binnen Novilo de benodigde kennis over te brengen en zo de leerlingen van nu en later in staat te stellen zichzelf te mogen zijn én hun talenten beter te ontwikkelen.”

Dick is docent van onze opleidingen Talentbegeleider. Daarnaast verzorgt hij kenniscolleges. Hij is een veelgevraagd spreker op ouderavonden en congressen.

Judith Jongeleen-Verwij

Judith Jongeleen

”Vanuit een rijke ervaring met getalenteerde kinderen als ouder, leerkracht en coach, houd ik me bij Novilo vooral bezig met de mensen! Ze inspireren mij dagelijks met al hun bevlogenheid, authenticiteit, oprechtheid en dynamiek! Ik ben MT lid, personeelsmanager en coach/begeleider bij onze opleidingen.”

Ervaringen

”De opleiding is bijzonder en origineel. Daarmee bedoel ik dat de insteek die jullie kiezen niet doorsnee is. Ik heb veel nieuwe theorieën gehoord en (coachings)technieken geleerd. Daarnaast geen vergezochte casuïstiek, maar toepassen op jezelf en medecursisten. Soms confronterend, maar ook verhelderend. De tweedaagse zijn intensief, maar door de mooie en verzorgde omgeving kom je ook helemaal los van de dagelijkse hectiek en kun je je helemaal concentreren op de stof. Jullie begeleiding daarbij is essentieel: aanwezig, maar niet overheersend.”

Investering

De opleiding kost € 5.750,-. Bij vroege inschrijving en betaling van de gehele investering  krijg je een vroegboekkorting van € 750,-. In de studiegids kun je zien tot wanneer deze korting geldig is. Als beroepsopleiding is deze opleiding vrijgesteld van BTW.

Om de opleiding te bekostigen kunnen leerkrachten en docenten bij hun bestuur het verzoek indienen gebruik te maken van de verhoogde nascholingsbudgetten.

Back To Top