Aan de slag als Talentbegeleider! (Deel 2: Jannie Geerds)
Wat zijn de deelnemers van de opleiding tot Zelfstandig Talentbegeleider gaan doen na het behalen van hun certificaat?
In deze blog laten we Jannie Geerds uit Groningen aan het woord.
(Interview en tekst door Marrigje de Bok. Marrigje volgt ook de opleiding tot Zelfstandig Talentbegeleider en schrijft regelmatig artikelen voor Talent en Gifted@248).
Jannie Geerds werkte als leerkracht. Sommige leerlingen vielen haar op. Snelle leerlingen, kritische leerlingen die haar wezen op wat ze vergat of niet handig aanpakte. Drukke leerlingen, clownesk of opstandig…
‘Ik ging me steeds meer afvragen wat er aan de hand kon zijn, wat er achter dat gedrag schuilging. Ik merkte dat ze heel positief reageerden op meer uitdagend werk.’ Ze kwam als invaller op veel scholen en zag dat het begrip voor deze leerlingen vaak ontbrak. Dat frustreerde haar zodanig dat ze besloot te stoppen met haar werk als leerkracht. Ze ging op zoek naar andere mogelijkheden om iets te doen voor deze doelgroep.
‘In die tijd zag ik een filmpje van Tijl Koenderink en dat sloeg in als een bom. Toen ik daarna naar een open dag ging van Novilo, kon ik er niet meer onderuit. Ik wist, hier wil ik iets mee!’ Ze koos voor de opleiding tot zelfstandig talentbegeleider. ‘Als leerkracht zou ik toch een band hebben met de school en collega’s. Als zelfstandige kan ik er, objectiever, voor iedereen zijn, ouders, kinderen én scholen.’
Ga iets doen!
Al snel ontdekte ze tijdens de studie dat de kwesties waar zij met haar kinderen tegenaan liep alles te maken hadden met hoogbegaafdheid. Jannie had als eerste doel voor ogen om ouders daarbij te helpen en de weg te wijzen. ‘Tijl gaf een duidelijke boodschap in de studie, ‘ga vooral iets doen!’ Door het te doen, toets je meteen de theorie die je geleerd hebt en je doet ervaring op, waardoor je je verder ontwikkelt.’ Jannie bevestigde een bord aan de gevel van haar huis met daarop haar praktijknaam: Cognivo, begeleiding (hoog)begaafde kinderen. ‘Ik dacht, al fietst hier maar één ouder door de straat die het niet meer weet…dan wil ik die ouder helpen.’
Jannie behaalde haar diploma bij Novilo in 2014. Voor haar onderzoek interviewde ze hoogbegaafde kinderen. Dat wat zij zelf vertellen, geeft heel veel inzicht in wat Jannie het belangrijkste vindt in haar werk: wat zit er achter het gedrag, hoe kunnen wij het hele kind écht begrijpen.
Sinds het bord op de gevel zat, is haar praktijk gestaag gegroeid. Jannie geeft oudertrainingen in groepen en adviseert ouders individueel. Als ouders met hun kind bij haar komen, begeleidt ze het kind en de ouders en kan ze een brug slaan naar school als daar iets moet gebeuren. ‘Op dit moment begeleid ik steeds vaker drop-outs, ook in de basisschoolleeftijd.’
Scholen kunnen ook bij haar aankloppen voor ondersteuning. Ze doet nu een jaartraject bij een reguliere school in Assen. Ze traint het team en coacht de leerkrachten in de klas. Zo brengt ze de theorie direct in praktijk. Ze helpt ook bij het opzetten van hun talentenbeleid.
Samen met een collega draait ze een KleuterTalentgroep. ‘Er is hier in Groningen nog maar weinig voor kleuters. Plusklassen starten vaak pas in groep drie of zelfs in de bovenbouw. Hoe eerder begaafdheid bij kinderen gesignaleerd wordt hoe beter.
Een jaar geleden bouwde ze de oude schuur naast hun huis om tot een sfeervolle werkruimte. Met een ondernemerscoach is ze haar praktijk steeds verder aan het professionaliseren. Ze deed in 2014/2015 de gevorderdenopleiding van Novilo, waarmee ze zich nog verder ontwikkelde als talentbegeleider.
Dit is de website van haar praktijk: www.cognivo.nl
Hier kun je je ook abonneren op de nieuwsbrief.