skip to Main Content
088 0200 300

Hersenontwikkeling van hoogbegaafde kinderen

unnamedMarianne van Zetten is één van Novilo’s trainers. Zij schrijft voor het blog over haar ervaringen voor groepen potentiële talentbegeleiders.

Afgelopen woensdag mocht ik de kennismodules hersenontwikkeling en executieve functies geven. Dit is absoluut mijn favoriete onderwerp om over te vertellen! De belangstelling was overweldigend, 60 mensen gingen enthousiast mee op zoek naar de antwoorden op de volgende vragen:

Wat zijn neurologisch de verschillen in hersenontwikkeling tussen gemiddeld intelligente en (hoog)begaafde kinderen? Welke factoren zijn van invloed op je intelligentie? Welke rol speelt beweging bij geheugenprocessen? Wat zijn spiegelneuronen en en welke invloed hebben zij op ons inlevingsvermogen? Hoe komt het dat pubers vaak roekeloos gedrag vertonen? Hoe komt het dat sommige kinderen constant spullen kwijt zijn of heel impulsief reageren?
Naar de werking van het brein wordt veel onderzoek gedaan. Het is een van de jongste wetenschappen en worden nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan. Dit maakt het voor mij ook zo’n fascinerend onderwerp! Maar er bestaan nog weinig leesbare en samenhangende boeken hoe deze wetenschap in de praktijk van het onderwijs toegepast kan worden. Gerjanne Dirksen heeft een nieuw boek geschreven; ‘Breindidactiek – helpen leren met breinkennis-‘  Dit is een boek dat die brug tussen theorie en praktijk slaat voor het onderwijs: wetenschappelijk onderbouwd én rijkelijk geïllustreerd met tips, werkvormen en 50 voorbeelden van docenten uit po, vo, mbo en hbo. Het is een boek dat vlot weg leest, praktisch en herkenbaar is. Zo komen er ook veel ‘Noviliaanse’ onderwerpen aan de orde als feedback op inzet en strategie, overtuigingen op ontwikkelbaarheid, geheugenprincipes e.d. en dan nu neurologisch onderbouwd. Kortom, zeker de moeite waard om te lezen!

rsz_1img_3488

Voor iedereen die aanwezig was bij de kennismodule, hartelijk dank voor jullie positieve reacties en tot de volgende keer!

Meer weten over het boek? www.uitgeverijsynaps.nl

 

Back To Top