skip to Main Content
088 208 0800

Lichaamsbewustzijn voor hoogbegaafden!

Lichaamsbewustzijn voor hoogbegaafden

Eerst het besef, dan stappen zetten

In de begeleiding van hoogbegaafde kinderen is het fysieke deel nog onderbelicht. Dat constateerde Mirian Rutte, die zelf al jaren met hoogbegaafde kinderen en jongeren werkt. Mensen die de wereld via het denken benaderen, hebben echter juist veel baat bij fysieke oefening en bewustwording van hun lichaam. De trainingen die Mirian geeft, brengen het denken, voelen en doen beter in balans.

Zes paar blote voeten. Koude voeten – we moeten wennen aan de ochtendkilte na de warme nazomer. Devoeten experimenteren met verschillende ballen: een harde hockeybal, een stekelbal, een heel zachte bal, een pluizige tennisbal….De ene bal heeft weinig effect, een andere kriebelt onaangenaam of prikkelt juist prettig.Sommige delen van de voet voelen pijnlijk aan, en de druk van de bal stuurt ook sensaties door naar anderedelen van het lichaam. De voeten gaan weer op de grond. Ze voelen warmer, maken meer contact met de grond, staan steviger.

‘Elke training begin ik met de voeten,’ legt Mirian uit. ‘Omdat alles begint met hoe je staat. Sta je stevig en adem je laag, dan ben je ontspannen en is het denken rustig. Vanuit die houding kun je flexibeler omgaan met wat er op je af komt.’ Zelf merk ik in de loop van de dag dat ik wiebel als ik twijfel of iets niet weet. Ik ga van de ene op de andere voet staan, kijk schuin naar boven en zoek in mijn hoofd naar wat ik wil zeggen of doen. ‘Je hoeft niet te zoeken,’ zegt Mirian steeds. ‘Het zit er heus wel. Als je je ontspant, komt het vanzelf.’ Stevig staan en vanuit je buik ademen: dat vormt op deze eerste trainingsdag de basis van alle oefeningen.

Fysieke aanpak
Mirian Rutten kwam zeven jaar geleden als goudsmid bij het Centrum voor Creatief Leren (CCL) in Sterksel te werken. Met de jongeren die daar zaten, hoogbegaafd en (vaak zeer ernstig) vastgelopen, maakte ze sieraden of andere objecten. Het werkte als creatieve therapie. Mirian werkte toen al met jongeren bij jeugdzorg Juzt. Toen ze daar een aantal boeken las over ‘Rots en Waterwas ze zo enthousiast dat ze alle trainingen ging volgen en zelf trainer en opleider werd. Al snel ging ze ook met Rots en Water aan de slag bij het CCL. Deze fysieke aanpak paste perfect in de begeleiding van de hoogbegaafde jongeren.

In de begeleiding van hoogbegaafde kinderen is het fysieke deel nog onderbelicht. Dat constateerde Mirian Rutte, die zelf al jaren met hoogbegaafde kinderen en jongeren werkt. Mensen die de wereld via het denken benaderen, hebben echter juist veel baat bij fysieke oefening en bewustwording van hun lichaam. De trainingen die Mirian geeft brengen het denken, voelen en doen beter in balans.

Mirian volgde zelf de gevorderdenopleiding bij Novilo en merkte dat de fysieke kant in de begeleiding van hoogbegaafden nogal onderbelicht is. Daarom geeft ze bij Novilo nu trainingen om leerkrachten, zelfstandig begeleiders en coaches te leren wat en hoeveel ze met lichaamsbewustzijn kunnen doen.

Balans
Veel hoogbegaafden leven erg in hun hoofd en vanuit het denken. Ze proberen via het denken controle te houden. Of zoals Mirian het verwoordt: ‘Hun lichaam dient vooral om hun hoofd ergens naartoe te bewegen. Ze zijn zich vaak weinig bewust van hun lichaam.’Van de drie aspecten denken, voelen en doen heeft het denken vaak de overhand. We zien dan dat mensen hun gevoel wegrationaliseren, of dat ze maar blijven denken en niet tot handelen komen. Mirian: ‘De mensen die ik begeleid, bij Feniks of in mijn eigen praktijk, lopen allemaal vast op het denken. Ze hebben vaak alveel geprobeerd: praten, therapie, bedenken hoe het anders zou kunnen… maar via het denken lukt het niet. Via lichaamsbewustzijn lukt het wel – de basis is om te voelen via je lijf. Dat enorme denken gaat nooit
over, maar het is wel beter te handelen als je meer in je lichaam zit. Dan komen voelen, denken en doen meer in balans. ’Wat Mirian ook ziet, is dat hoogbegaafde kinderen of jongeren heel gevoelig zijn en zo intens voelen dat ze zich er geen raad mee weten. ‘Ze worden overspoeld door hun emoties en blijven daarin hangen, of ze sluiten hun gevoel af. Onverwerkte angst of boosheid stapelt zich op; daar word je uiteindelijk ziek van. De bedoeling is juist dat je emoties aangaat, dat je ze leert verwerken. Dat gaat heel goed via fysieke oefening. Voor de een is dat sporten, voor de ander mediteren,
maar je verwerkt het via je lichaam.’

 Dit blog is in de wintereditie van Gifted 2017 in de vorm van een artikel verschenen en werd geschreven door onze geliefde collega Marrigje waar wij tot ons grote verdriet afscheid van moesten nemen. 


Ook een training over lichaamsbewustzijn volgen? De module Lichaamsbewustzijn gaat binnenkort weer van start. We hebben nog een beperkt aantal plekken vrij. Bekijk hier alle informatie en meld je aan! 


Back To Top