skip to Main Content
088 208 0800

Lichaamsbewustzijn voor hoogbegaafden!

Lichaamsbewustzijn voor hoogbegaafden

Eerst het besef, dan stappen zetten

In de begeleiding van hoogbegaafde kinderen is het fysieke deel nog onderbelicht. Dat constateerde Mirian Rutte, die zelf al jaren met hoogbegaafde kinderen en jongeren werkt. Mensen die de wereld via het denken benaderen, hebben echter juist veel baat bij fysieke oefening en bewustwording van hun lichaam. De trainingen die Mirian geeft, brengen het denken, voelen en doen beter in balans. Marrigje de Bok volgde de driedaagse module over lichaamsbewustzijn bij Mirian en vertelt over haar ervaring.  

Zes paar blote voeten. Koude voeten – we moeten wennen aan de ochtendkilte na de warme nazomer. Devoeten experimenteren met verschillende ballen: eenharde hockeybal, een stekelbal, een heel zachte bal, een pluizige tennisbal….De ene bal heeft weinig effect, een andere kriebelt onaangenaam of prikkelt juist prettig.Sommige delen van de voet voelen pijnlijk aan, en de druk van de bal stuurt ook sensaties door naar anderedelen van het lichaam. De voeten gaan weer op de grond. Ze voelen warmer, maken meer contact met de grond, staan steviger.

‘Elke training begin ik met de voeten,’ legt Mirian uit. ‘Omdat alles begint met hoe je staat. Sta je stevig en adem je laag, dan ben je ontspannen en is het denken rustig. Vanuit die houding kun je flexibeler omgaan met wat er op je af komt.’ Zelf merk ik in de loop van de dag dat ik wiebel als ik twijfel of iets niet weet. Ik ga van de ene op de andere voet staan, kijk schuin naar boven en zoek in mijn hoofd naar wat ik wil zeggen of doen. ‘Je hoeft niet te zoeken,’ zegt Mirian steeds. ‘Het zit er heus wel. Als je je ontspant, komt het vanzelf.’ Stevig staan en vanuit je buik ademen: dat vormt op deze eerste trainingsdag de basis van alle oefeningen.

Fysieke aanpak
Mirian Rutten kwam zeven jaar geleden als goudsmid bij het Centrum voor Creatief Leren (CCL) in Sterksel te werken. Met de jongeren die daar zaten, hoogbegaafd en (vaak zeer ernstig) vastgelopen, maakte ze sieraden of andere objecten. Het werkte als creatieve therapie.Mirian werkte toen al met jongeren bij jeugdzorg Juzt. Toen ze daar een aantal boeken las over ‘Rots en Waterwas ze zo enthousiast dat ze alle trainingen ging volgen en zelf trainer en opleider werd. Al snel ging ze ook met Rots en Water aan de slag bij het CCL. Deze fysieke aanpak paste perfect in de begeleiding van de hoogbegaafde jongeren.

In de begeleiding van hoogbegaafde kinderen is het fysieke deel nog onderbelicht. Dat constateerde Mirian Rutte, die zelf al jaren met hoogbegaafde kinderen en jongeren werkt. Mensen die de wereld via het denken benaderen, hebben echter juist veel baat bij fysieke oefening en bewustwording van hun lichaam. De trainingen die Mirian geeft brengen het denken, voelen en doen beter in balans.

Het CCL werd Feniks Talent en verhuisde naar Utrecht. Daar geeft Mirian nu twee dagen per week Rots en Watertrainingen aan jongeren tussen de 12 en 22 jaar.

Mirian volgde zelf de gevorderdenopleiding bij Novilo en merkte dat de fysieke kant in de begeleiding van hoogbegaafden nogal onderbelicht is. Daarom geeft ze bij Novilo nu trainingen om leerkrachten, zelfstandig begeleiders en coaches te leren wat en