skip to Main Content
088 0200 300

Studeren, het kan echt leuk zijn!

10-tips-om-de-war-for-talent-als-organisatie-te-winnen
Margot Gosen-Wolff is afgelopen schooljaar begonnen aan de opleiding talentbegeleider. Ze geeft al meer dan drie jaar Russische les aan hoogbegaafde kinderen, is moeder van drie slimme kids en vrouw van een hoogbegaafde man. Uit eigen ervaring en die van haar man weet ze hoe je, wanneer je niet de juiste begeleiding hebt gehad, soms onbewust van je eigen begaafdheid, totaal vast kan lopen in je ‘anders’ zijn. Margot vindt het fantastisch om te zien hoe kinderen opbloeien wanneer ze het gevoel hebben zichzelf te mogen zijn en onvoorwaardelijk geaccepteerd worden. Novilo sprak met haar over haar ervaringen.
Waarom heb je de opleiding tot talentbegeleider gekozen?
In mijn zoektocht om meer te doen met mijn ‘ervaringsdeskundigheid’ stuitte ik op de Novilo website en na het bekijken van een aantal videopresentaties van Tijl Koenderink ging er een wereld voor me open! Nooit eerder had ik het gevoel gehad dat er een opleiding bestond die zó aansloot bij mijn interesses, mijn eigen ervaringen van hoe het niet moet en hoe het ook kan of hoe het m.i. ook zou moeten kunnen, die zó aansloot bij mijn ‘zijn’. Bovendien oogt de opleiding heel praktisch – geen eindeloos getheoretiseer, maar wel met veel diepgang op punten waar dat nodig is! Het allerbelangrijkste aan de opleiding tot talentbegeleider vind ik dat het welzijn van het kind echt centraal staat: er wordt hier gekozen voor een kindgerichte, flexibele aanpak en er wordt uitgegaan van dat wat werkt.
Wat viel je op toen je begon aan de opleiding?
Wat de eerste lesdag opviel is dat je vanaf de eerste minuut al bewust gemaakt wordt van wat jou motiveert deze opleiding aan te gaan en welke doelen je je daarbij stelt.
Het enthousiasme en de energieke manier van vertellen van onze trainer (Marianne van Zetten) over onderwerpen (3 van “De 7 uitdagingen”) die vaak net zo inspirerend als confronterend zijn, werkte heel aanstekelijk. Het is sowieso heel stimulerend te merken dat ook je medestudenten allemaal enorm gemotiveerd zijn!
Wat ik ook heel waardevol vind is dat er al vanaf dag 1 ervaringen (zowel praktijk- als persoonlijke) uitgewisseld worden en tijdens de intervisie bijeenkomsten natuurlijk nog meer, zodat je ook met elkaar mee kunt denken over mogelijke strategieën die gebruikt kunnen worden om (even) vastgelopen hb kinderen verder te helpen.
Ik had ondanks de goede raad goed uitgerust aan de eerste opleidingsdag te beginnen de nacht ervoor slechts een paar uur geslapen en toch kwam ik heel voldaan en boordevol energie en inspiratie thuis!
Wat wil je het liefst leren tijdens de opleiding?
Ik zou graag willen leren hoe ik mijn eigen kennis omtrent en ervaring met hoogbegaafdheid en hoogbegaafde kinderen zo efficiënt mogelijk op een professionele manier in zou kunnen zetten om hb kinderen (en evt. hun begeleiders) te begeleiden. Ik ben al redelijk bedreven in het vroegtijdig signaleren van valkuilen waarin hb kinderen terecht kunnen komen (heb er een heel aantal van dichtbij gezien), maar wil nu graag leren hoe ik hen er zo snel mogelijk (eerst samen, dan op eigen kracht) uitkrijg en – nog beter – hoe wij er als begeleiders voor kunnen zorgen dat ze er in eerste instantie niet invallen. Want dat wil ik graag met deze opleiding bereiken: dat elk hb kind goed in zijn/haar vel zit – en er nooit meer uitraakt!

Wat is de belangrijkste les die je tot dusver hebt geleerd?

De grootste les die ik uit de eerste lesdag heb gehaald is dat je in de Novilo opleiding(en) een enorme schat aan waardevolle kennis en wijsheid aangeboden wordt die door zeer gemotiveerde en inspirerende mensen verzameld is en naar buiten gebracht wordt!

En meer persoonlijk: dat ik mijn doelen zo concreet mogelijk moet maken (ik ben zó idealistisch ingesteld dat ik met de handvatten die de opleiding biedt het liefst het hele onderwijssysteem zou willen veranderen, maar dan loop ik waarschijnlijk te hard van stapel). Nog een les: dat studeren ècht leuk kan zijn!

Back To Top