skip to Main Content
088 208 0800

Vastberadenheid

vastberadenheid

Ok, een blog. Al jaren wil ik beginnen met het schrijven over mijn ervaringen met het Deugdenproject. Nu kwam er weer iemand langs, die vroeg of ik de moed had om dit te doen.

Door: Inge van Boxtel – www.dekennisboom.nl – 

“Laat ik het dan maar als goed voornemen gebruiken”, dacht ik en ben dus maar meteen begonnen. Inmiddels werk en leef ik al acht jaar met het Deugdenproject in mijn achterhoofd. In ons gezin zijn deze woorden ‘de deugden’, al een vanzelfsprekendheid geworden. Het heeft ons al heel wat magische momentjes opgeleverd. Zowel in hele fijne, liefdevolle momenten als ontzettend moeilijke en verdrietige momenten.

Eén moment zal ik nooit vergeten. Het is een moeilijk en verdrietig moment.  Mijn zoon was zo ontzettend boos…  Al stampend en gillend is hij naar zijn kamer gegaan, mij radeloos achterlatend. Ik ging er achteraan en liep zijn  kamer binnen. In mijn hoofd is het ook een chaos.

Een vastberaden zoon
Omdat ik het geleerd heb van het Deugdenproject  (en ik het weet dat het werkt tijdens  fijne momenten), heb ik het toen ook gebruikt…  Ik ging op bed zitten en zei rustig en langzaam; “Jee, ik zie je Vastberadenheid!”  En dan gebeurt het; of het nu de verwarring is of het feit dat ik toch rustig bleef? Mijn zoon keek me aan vanuit alle boosheid en bleef één seconde stil. “En wat betekent dat nu weer!” riep hij uit.  Dan weer een seconde stilte. Ik begon langzaam uit te leggen, dat ik zie, dat hij het niet eens met hoe het gaat en dat hij veel wilskracht laat zien. 

De heftige boosheid verdwijnt, puur omdat ik hem erken in zijn zijn. Op deze manier hoeft hij niet weg te zakken in schuldgevoel of door te gaan met vechten, maar gewoon even zijn. Op dat moment kwam hij weer tot zichzelf en konden we verder praten.

Natuurlijk is elke situatie, elke ouder en elk kind weer anders. De vijf strategieën van het DeugdenProject  zijn niet voor niets al in 120 landen actief! Het is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot beste opvoedmethode ter wereld…. En voor mij? Het geeft mij telkens een schat aan gereedschap om elke situatie opnieuw te bekijken en aan te pakken.

Back To Top