skip to Main Content
088 0200 300

Hoe dan?!

Maaike de Boer geeft naast Tijl Koenderink de volwassenentraining voor Novilo. Daarnaast heeft zij een eigen coaching praktijk Coffee and Coaching. Onlangs schreef zij een blog over de vraag die persoonlijke ontwikkeling kan blokkeren: de beruchte ‘hoe doe ik dat dan vraag.’

Door Maaike de Boer
Niet zelden krijg ik hoogbegaafde cliënten over de vloer in mijn praktijk die al snel inzicht krijgen in hun denken, voelen, en handelen en mij dan bijna direct vragend aankijken: “Maar hóe doe ik dat dan?”

Ik zie dat ze door die vraag blokkeren. Ze blokkeren het denken, het creatief bedenken van oplossingen. Ik leer ze open te blijven staan: het antwoord op de ‘hoe’ vraag volgt als vanzelf in de periode tussen de sessies, waarin ze ervaringen opdoen die passen bij hun doelen. Je persoonlijke ontwikkeling speelt zich niet alleen op bewust niveau af, ook op onbewust niveau.

Zo kreeg ik na een eerste sessie in het LIJV traject deze mail van een cliënte die werkt aan het verminderen van zelfkritiek: “Is het mogelijk dat ik hier en daar wat milder ben na 1 sessie?? Misschien zit het tussen mijn oren hoor, maar er vallen mij dingetjes op. Alsof ik ietsje laconieker denk, kan dat??”

Onbewust groeien
Voice dialogue en psycho educatie over hoe jouw (hoogbegaafde) brein werkt, dragen op onbewust niveau bij aan het groeiproces. Er verandert al iets in jouw systeem zonder dat je hier actief of heel bewust mee bezig bent. Nieuwe informatie wordt aan je systeem toegevoegd en je gedachten worden hierdoor beïnvloed.

Soms krijg je dus op deze manier al antwoord op je ‘hoe-vraag’.

Die hóe vraag beantwoorden in een paar stappen
Naast onbewuste processen, kun je ook zelf stappen zetten om de ‘hoe-vraag’ te beantwoorden. Vooral de hoogbegaafde mens wil het liefst snel iets voor elkaar krijgen, het begrijpen, toepassen en er niet meer over na hoeven denken….

Zet er eens een stap tussen. Stel, je bent kritisch over je jezelf. Zelfkritiek is voor veel mensen een echte uitdaging en kan je behoorlijk blokkeren.  Dan komt toch vaak de ‘hoe doe ik dat, minder kritisch zijn, vraag.  Vervang allereerst deze vraag eens door: ‘wat is mijn doel?’ Je doel zal zijn, ik wil minder kritisch zijn over mezelf.

Stap  twee is te bedenken wat je nodig hebt om jouw doel te bereiken. Heb je zelfvertrouwen nodig? Of meer assertiviteit, geduld, bevestiging….  Het kan ook zijn dat jouw zelfkritiek zich specifiek richt op bepaalde vaardigheden die je hebt, maar waar je niet tevreden over bent. Dan kan het helpen er een doel van te maken om die vaardigheid nog beter onder de knie te krijgen in plaats van jezelf steeds te bekritiseren. Van A naar Beter…

Stap drie. Naar een oplossing. Voor iedereen zal er een ander antwoord volgen op bovenstaande vragen.  Door alleen de ‘hoe’ vraag te stellen, zet je jezelf vast. Door deze stappen te zetten, zorg je ervoor dat er beweging komt. Nu ga je bedenken welke acties je kunt ondernemen om je doel te bereiken. Het zet jouw creativiteit in het bedenken van oplossingen in beweging, een leuke uitdaging voor jou als hoogbegaafde!

Back To Top