skip to Main Content
088 208 0800

Nieuwe Website

Onze nieuwsbrief met daarin deze keer:

 • Onze nieuwe website
 • Uitdagingen in het VO
 • ADHD en Hoogbegaafdheid
 • Motorische Remedial TeachingBeste lezer,

  Het nieuwe schooljaar is inmiddels in volle gang. Intussen zijn we al weer veel opleidingstrajecten gestart en met groot succes. We zijn een intern kwaliteitstraject gestart waarbij ik met trots kan zeggen dat de eerste resultaten zijn, dat we een 8,36 scoren voor onze trainers en een 8,15 voor de inhoud! We zijn een organisatie die niet stil zit dus zullen we blijven werken aan zowel de ontwikkeling van onze trainers als die van de opleidingen.

  Daarnaast is het grootste nieuws op dit moment dat onze nieuwe website online is. Dit werd hoog tijd! De oude website was intussen volledig uit zijn jasje gegroeid. We hebben een compleet nieuwe ‘look’ en de site is gebruiksvriendelijker waardoor je sneller kunt vinden wat je zoekt. We nodigen je uit de site te bekijken en ons te laten weten wat je ervan vindt!

  https://www.novilo.nlVerder heb ik deze week een presentatie gegeven voor onze partner, de Socrates Honours Society. Naar aanleiding van de afgelopen weken veel besproken open brief van Sander Dekker, ook hier gesproken over de hoofdfactoren waarom HAVO/VWO leerlingen in sommige gevallen niet tot presteren komen en ‘crashen’ in de 4e en 5e klas. Het vele hoofdknikken vanuit het publiek bevestigde me dat we intussen een goed beeld hebben van deze problematiek en de oplossingen hiervoor. Omdat de nood duidelijk hoog is (te voorkomen dat deze leerlingen vastlopen), wilde ik  jullie deze informatie niet onthouden. Daarom hieronder een link naar de 45 minuten durende training die ik op de NOT 2013 gegeven heb. Het gaat over hoe Excelleren te bevorderen in het Voortgezet Onderwijs.http://www.youtube.com/watch?v=r-MS7om3gN8

  Tot zover deze week,

  Breng het beste naar boven in jezelf,

     en in elkaar!

  Tijl Koenderink


  Workshops 


  Op een 30-tal woensdagen in het komende jaar geven we Workshops over allerhande interessante onderwerpen. De eerstvolgende is 25 september over AD(H)D.

  In deze training zet Tijl Koenderink helder uiteen wat er tot nu toe bekend is over AD(H)D. Deze training is geen ‘dit is wat het is en dit is wat je moet doen’, maar een overzicht van verschillende theorieën over wat AD(H)D kan zijn en vooral wat je hier mee kunt als ouder of leerkracht:

  • De neurologische basis van AD(H)D
  • Hoogbegaafdheid, AD(H)D en misdiagnoses
  • AD(H)D en missende voedingsstoffen
  • AD(H)D en allergieën in het dieet
  • AD(H)D en gebrekkige executieve functies
  • AD(H)D en neurologische ontwikkelingen

  Geen theoretische monologen. We kijken vooral naar wat ouders en leerkrachten in de praktijk kunnen doen met deze kinderen. Via deze link kun je je inschrijven.

  Een kleine greep uit de overige Workshops. Al deze Workshops worden gegeven op onze lokatie in Utrecht. Via onze webshop kun je je voor deze Workshops inschrijven.  

  Wil je een compleet overzicht en de mogelijkheid je hiervoor in te schrijven? Dat kan nu via onze nieuwe Webshop.

  Klik hier om je in te schrijven voor een Workshop.


  Unieke nieuwe specialisatie opleiding!


  In de vorige Nieuwsbrief hebben we onderstaande oproep gedaan. We hebben hierop vele enthousiaste reacties gekregen. Door privé-omstandigheden van Wil moeten we jullie het complete programma en de startdatum nog even schuldig blijven. Echter onze motivatie voor deze specialisatiemodule blijft onverminderd! Daarom onderstaand nogmaals de gelegenheid je interesse kenbaar te maken. Let wel. De plaatsen zijn beperkt en voor-inschrijvers krijgen voorrang! Bij een (te) groot aantal deelnemers zullen we overwegen de training twee keer aan te bieden. De komende weken zal het programma zijn concrete vorm gaan aannemen en worden jullie vanzelfsprekend op de hoogte gehouden. Voor degene die het de vorige keer gemist hebben:

  Vorig jaar hebben we Wil van Rijn uitgenodigd om een Kennismodule te geven over schrijven en motorische ontwikkeling bij (getalenteerde) kinderen. De reacties hierop waren zo positief dat we in overleg met Wil hebben besloten hier een langer specialisatietraject van te maken. Om aan te geven hoe enthousiast we zijn over de kennis en kwaliteit van Wil: Tijl brengt zijn dochter voor begeleiding ook naar Wil!

  Specialisatiemodule ‘Motorische Remedial Teaching’ 

  Vaak weten ouders en leerkrachten niet wat te doen met een kind dat te kampen heeft met motorische problemen. Of hebben ze niet duidelijk voor ogen dat schijnbaar ongerelateerde problemen zoals; onhandigheid, concentratieproblemen, moeite met lezen, allemaal te maken kunnen hebben met een verstoorde motorische ontwikkeling. Deze achterstand kan resulteren in leer- en sociaal emotionele problemen.

  Deze driedaagse opleiding geeft inzicht in de motorische ontwikkeling van het opgroeiende kind. Goed inzicht betekent dat er vanuit een goede screening gediagnosticeerd kan worden. Van daaruit kan een op maat gesneden handelingsplan worden opgesteld.

  Omdat de plaatsen beperkt zijn en we jullie ruimschoots van te voren de gelegenheid willen geven tot inschrijving, kunnen jullie nu vast je interesse laten blijken. Als je je via dit formulier voor-inschrijft, krijg je, wanneer de module officieel gepubliceerd wordt, 25% korting en voorrang bij de inschrijving.

  De module zal in het voorjaar van 2014 gaan plaatsvinden in onze trainingsruimte in Utrecht.

  Nogmaals: De toekomstige deelnemers die onderstaand formulier invullen, krijgen straks voorrang bij de definitieve inschrijving! Geef hier je interesse aan en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  https://novilo.wufoo.com/forms/interesse-specialisatie-modules-novilo/

  Om jullie vast lekker te maken: Dit is de eerste van een reeks specialisatiemodules die we dit schooljaar gaan uitbrengen. De andere onderwerpen worden waarschijnlijk: Coaching in het onderwijs, Training geven aan het onderwijs, Plusklas opzetten en Begeleiding van getalenteerde kleuters. Houd de nieuwsbrief in de gaten!


  Train de Trainer opleiding van start!


  Arjan behandelt in 11 dagen alle facetten van het trainen: Boeiend presenteren, activerende werkvormen bedenken en inzetten, coachen en feedback geven, omgaan met weerstanden en krachtige leeromgevingen faciliteren. Deze training van ongeveer een half jaar is deze week van start gegaan met weer veel inspirerende deelnemers.

  Iedereen succes gewenst!


  ‘Master’ Opleiding Talentbegeleider


  Na vele inschrijvingen van zeer geïnteresseerde deelnemers, zijn de intake gesprekken begonnen. Mooi om te zien dat zovelen zich nog verder willen bekwamen in ons vakgebied om onze kinderen beter te begeleiden en ons educatief systeem naar een hoger level te tillen. We krijgen zeker een zeer gemotiveerde groep deelnemers bij elkaar en zullen dan ook begin 2014 starten met deze opleiding. Ben je geïnteresseerd en heb je je nog niet ingeschreven? Via onderstaande link kun je je interesse aangeven. We bellen je daarna zo spoedig mogelijk voor een intake gesprek.

  http://bit.ly/mastertalentbegeleider


  Opleiding Talentbegeleider 2013-2014 


  De meeste opleidingsgroepen zijn gestart en er is een goede start gemaakt. De opleidingsdeelnemers zijn allen onverdeeld enthousiast en geven de opleiding na dag 1 al een dikke 8! Inschrijven kan nog echter moet je er dan echt snel bij zijn. Eén dag is nog te missen! Hier kun je je inschrijven: https://www.novilo.nl/basisonderwijs/opleidingen/studiegidsen

  Voor degenen die hier een voorkeur voor hebben: Tijl Koenderink zal zelf de zelfstandigen groepen twee jaar lang begeleiden. Mocht je dus twee jaar lang persoonlijk in je ontwikkeling tot talentbegeleider door Tijl begeleid willen worden, schrijf je dan nu in: https://www.novilo.nl/basisonderwijs/opleidingen/studiegidsen (hier ook de studiegids voor de zelfstandigen te vinden)


  Training Goed tot je Recht”….


  Een groep zeer gemotiveerde volwassenen is begonnen om met zichzelf aan de slag te gaan. De eerst dag was een dag waarin iedereen hard gewerkt heeft, doelen heeft gesteld en met het nodige huiswerk naar huis is gegaan. Wij zijn benieuwd hoe iedereen deze dag en de dagen daarna heeft ervaren en kijken uit naar de volgende trainingsdag. Een datum voor de volgende vierdaagse training is nog niet bekend. Houd deze nieuwsbrief in de gaten voor de nieuwe datum.


  Novilo en Stichting Socrates


  Woensdag 18 september heeft Novilo en Stichting Socrates gezamenlijk een cursus voor leerkrachten uit de bovenbouw (Voortgezet Onderwijs) georganiseerd. Zeer druk bezochte training met veel enthousiaste leerkrachten. Na de cursus gezellig wat gedronken nagepraat en gedachten en ideeën gewisseld. Deelnemers bedankt! Geslaagde dag! 

  Voor meer informatie over wat Novilo voor jouw school kan betekenen klik hier: https://www.novilo.nl/voortgezet-onderwijs/


  Basisopleiding Hoogbegaafdheid en Talentbegeleiding BO en VO


  Op dit moment extra opleidingen gepland wegens groot succes! Wil je deelnemen? Schrijf je snel in!

  Via deze link kun je je inschrijven voor de opleiding voor het BO: Inschrijven SBO

  Via deze link kun je je inschrijven voor de opleiding voor het VO: Inschrijven SBO

  Het Studiecentrum Bedrijf en Overheid heeft ons uitgedaagd om alle kennis die we hebben over hoogbegaafd en talentbegeleiding te comprimeren in 4 intensieve dagen. In deze tijd leer je wat de uitdagingen zijn van deze leerlingen, hoe dit te vertalen naar je klassenmanagement, hoe het een plek te geven in je beleid en vervolgens hoe dit proces in je school te implementeren. Een succesvolle samenwerking met snel vollopende groepen! 


  Tips


  Op http://www.hoogbegaafd.com/tag/tips/ delen we elke week een tip over een onderwerp waar we veel vragen over krijgen. Onderwerpen van de afgelopen weken:

  • Slim belonen
  • Motiveren door beloning
  • Wat bedoel je met ‘saai’?
  • Moeilijkheden op Voortgezet Onderwijs
  • Geheugen

  Als je een verzoek wilt doen over het onderwerp van een nieuwe tip dan horen we dit heel graag via info@novilo.nl!


  Motivatie in het onderwijs:


  Van containerbegrip naar hanteerbaar concept

  (door Tijl Koenderink en Roland Louwerse)

  Boek bestellen

  Reacties van mensen tot nu toe:

  “Weer een makkelijk leesbaar boek met veel informatie. Ga zeker het hele boek lezen.”

  en

  “Gaaf en wellicht een verademing voor velen, kinderen en volwassenen.”

Back To Top