skip to Main Content
088 208 0800

‘TED’ talk Tijl en uitnodiging Boeklancering

Beste lezers,

Twee weken geleden werd ik voor een van de grootste uitdagingen tot nu toe gesteld. Een TED-talk van 18 minuten. De mensen die mij wel eens hebben horen spreken, weten dat ik het al lastig vind om het binnen 180 minuten te houden, laat staan 18. Het was voor mij een mooie oefening om te kijken wat nu eigenlijk de kern van mijn boodschap is. Aanvullende verrassing was, dat er 1250 mensen in de zaal zaten. Ik ben niet gauw zenuwachtig, maar hier moest ik toch ook even bij slikken ;).
Ik heb uiteindelijk mijn presentatie gebouwd rondom een redelijk recent ‘inzicht’:
Onderwijs kun je opbouwen in 4 niveaus:
  1. Inhoud – Welke kennis leer je een kind?
  2. Praktische vaardigheden – Vaardigheden als optellen, aftrekken, maar ook programmeren
  3. Hogere vaardigheden – Leren leren, reflecteren, samenwerken
  4. Levenshouding – Hoe sta ik in het leven? Growth mindset, doorzettingsvermogen
Op dit moment is ons schoolsysteem vrijwel exclusief gericht op niveau 1 en deels op niveau 2. Het systeem gaat er vanuit dat niveau 3 vanzelf komt en als er een wonder gebeurd, worden de ontwikkelingen van niveau 4 aangesproken. Echter hebben niveau 3 en 4 de meest voorspellende waarde voor het verloop van je toekomst. Wat mij betreft zou de prioriteit van scholing hier moeten liggen.
Zoals Eric Hoffer zei:

“In tijden van verandering zullen de lerenden de aarde erven; terwijl de geleerden zichzelf prachtig uitgerust vinden om met een wereld om te gaan die niet meer bestaat”
Uiteindelijk de presentatie weten te geven met nog 17 seconden op de klok. Dat smaakt naar meer! Bekijk hier de onbewerkte versie van deze ‘TED talk’!
Tot zover deze week,Breng het beste naar boven in jezelf,
   en in elkaar!

Tijl Koenderink

ps. Aanstaande vrijdag ben ik bij de boeklancering van het boek: “Ben jij een cheetah?” en zondag bij het Schaaktoernooi van het HBoN te Utrecht(waar overigens het nieuwe boek ook te koop zal zijn), zie ik je daar?


Boeklancering: “Ben jij een cheetah?”


De boeklancering van het boek “Ben jij een cheetah?” is gepland! Klik hier voor de uitnodiging.

Vrijdag 8 november as, Leonardo Zevenaar, Bizetstraat 1 te Zevenaar, 14:00-14:30 uur.De eerste video van één van onze collega’s, Marianne van Zetten. Het eerste filmpje wat we voor getalenteerde kinderen zelf gemaakt hebben. Het onderwerp is “Omgaan met piekeren”. (Bonuspunten voor degene die kan raden wie van onze collega’s de cameo-verschijning maakt!) Klik hier voor het filmpje!
Het prentenboek om kinderen ‘de 7 Uitdagingen’ uit te leggen aan de hand van het verhaal van de cheetah! Is nu in de voorverkoop! Ga naar onze webshop om dit gave boek nu te bestellen met een super korting omdat het nog de laatste week voorverkoop is! http://shop.novilo.nl

Workshops 


Op een 30-tal woensdagen in dit schooljaar geven we workshops over allerhande zeer interessante onderwerpen. De Workshop/Kennismodule Hoogbegaafdheid en Dyslexie is zeer positief ontvangen. Na de evaluatie bleek iedereen enthousiast en kreeg trainer Marianne van Zetten een 8,5 gemiddelde score! 

De eerstvolgende woensdag 13 november aanstaande vinden de volgende modules plaats:

Hersenwerking en IQ tests
Hersenen. Een amateurkiekje van het brein. Hoe ontwikkelt het, hoe ziet het er uit, hoe werkt het? Foetale hersenontwikkeling, axonen, myeline, sinaptische gaten en grijze massa.

IQ testen. Welke testen zijn gangbaar in Nederland? Vergelijk Wechsler en Snijders-Oomen. Hoe werken deze testen, wanneer kies ik welke test en waarom. Voorbeelditems bekijken.

Docent: Barbara van der Waarde, orthopedagoge

Via deze link kun je je inschrijven.
Hersenontwikkeling en Executieve Functies
Deze workshop geeft antwoord op de vragen: hoe komt het dat sommige (hoog)begaafde kinderen moeite hebben met plannen, hun spullen niet weten te organiseren, vergeetachtig kunnen zijn en hun emoties moeizaam weten te beheersen of inflexibel zijn (executieve functies)? Hoe kun je dit verbeteren? Maar ook: welke overtuigingen bevorderen en hinderen het leerproces (Mindset)?Docent: Marianne van Zetten

Via deze link kun je je inschrijven.

Een kleine greep uit de overige Workshops. Al deze Workshops worden gegeven op onze lokatie in Utrecht. Via onze webshop kun je je voor deze Workshops inschrijven.

Wil je een compleet overzicht en de mogelijkheid je hiervoor in te schrijven? Dat kan nu via onze nieuwe Webshop.
Klik hier om je in te schrijven voor een Workshop.


Het is zover! De data voor de Motorische Remedial Teaching Specialisatie Module zijn bekend!


Let op! De begindatum zoals in de studiegids vermeld is gewijzigd. De module start nu niet op 16 januari 2014 maar op 20 februari 2014.

Bekijk de studiegids op onze website en schrijf je in voor deze zeer interessante nieuwe module! Schrijf je direct in via deze link of

Klik hier voor de studiegids!


Specialisatie Module Coachingsvaardigheden, inschrijven mogelijk vanaf vandaag!


Tijdens deze driedaagse specialisatie module in Utrecht komen onder andere de volgende aspecten van het coachingsvak aan bod: basis coachingstheorieën en procesmodellen, actief luisteren en empathie, vertrouwensband met cliënt en meer. Een gedetailleerde inhoud van deze specialisatie is te vinden in de studiegids. Klik hier om de studiegids te downloaden.

Wij zijn enorm enthousiast over deze opleiding. Tijdens deze driedaagse opleiding geeft Arjan van Dijk op geheel eigen wijze inzicht in de vele facetten van het coachingsvak.

Mocht je de eerder gegeven Kennismodule coaching hebben gemist? We hebben een extra Kennismodule ingepland  om je daarna door te kunnen laten stromen in de specialisatie module.

Klik hier om je in te schrijven voor deze module. Of ga naar onze webshop!


Master’ Opleiding Talentbegeleider


De intake gesprekken zijn nagenoeg afgerond. Veel enthousiaste reacties en interessante deelnemers. De studiegids is inmiddels naar de potentiële deelnemers verstuurd. De definitieve inschrijvingen zijn binnen aan het komen. Ben je geïnteresseerd en heb je je nog niet ingeschreven? Klik hier voor de studiegids!


Basisopleiding Hoogbegaafdheid en Talentbegeleiding BO en VO


Op dit moment extra opleidingen gepland wegens groot succes! Wil je deelnemen? Schrijf je snel in!

Via deze link kun je je inschrijven voor de opleiding voor het BO: Inschrijven SBO
Via deze link kun je je inschrijven voor de opleiding voor het VO: Inschrijven SBO

Het Studiecentrum Bedrijf en Overheid heeft ons uitgedaagd om alle kennis die we hebben over hoogbegaafd en talentbegeleiding te comprimeren in 4 intensieve dagen. In deze tijd leer je wat de uitdagingen zijn van deze leerlingen, hoe dit te vertalen naar je klassenmanagement, hoe het een plek te geven in je beleid en vervolgens hoe dit proces in je school te implementeren. Een succesvolle samenwerking met snel vollopende groepen!


Kerstkamp Unique


21 t/m 23 december 2013 gaat Unique weer op kamp! Dit kamp voor hoogbegaafde kinderen van 6 tot 12,13,14 jaar, zolang ze nog mee willen, vindt plaats in Sint-Michielsgestel, op de accommodatie De Zonnewende. Drie dagen in het teken van spel. Heel breed: gezelschapsspellen, coöperatieve spellen, samen spelen bij teamopdrachten, kaartspelen, dobbelspellen, denkspellen, computerspellen (op afgesproken tijden en geen geweld toegestaan), constructiespeelgoed, buiten spelen, …  maar ook genoeg tijd om ook lekker te kletsen en gewoon contact te zoeken! Met als belangrijkste doel: gezellig samenzijn met andere kinderen zoals jij, het ontmoeten van peers, vrienden maken, praten over dingen die jouw interesseren en bezig houden, geaccepteerd worden zoals je bent, …

En natuurlijk ook:
kampvuur, weerwolven van wakkerdam (voor kinderen die dat leuk vinden ), gezellige avonden die nog in te vullen zijn naar gelang de interesse, avondspel, vrij podium, …
Aanmelden kan nog via het inschrijfformulier op www.unique-talentbegeleiding.com.
Wie stage wil lopen, en graag ervaring wil opdoen met het begeleiden van deze kinderen, kan ook contact opnemen: ans.ramaut@gmail.com

Celebrate Creatief Leren 


Vol enthousiasme vragen wij  uw aandacht voor ‘Celebrate Creatief Leren: een feest van meervoudige intelligentie’. Deze benefietconferentie wordt georganiseerd voor het Centrum voor Creatief Leren (CCL), al jarenlang partner van Novilo. Het CCL is een stichting die zich gespecialiseerd heeft in de ondersteuning van jongeren met een hoog ontwikkelingspotentiëel (hoogbegaafd), die zijn vastgelopen in onze samenleving. Het CCL kan extra aandacht en steun gebruiken voor het goede werk dat zij al meer dan 10 jaar doen. Keywords: (hoog)begaafden, MI, Branton Shearer en veel workshops om de intelligenties zelf te ervaren! Wij zien u graag op 20 november!
Website/inschrijven: http://www.celebratecreatiefleren.nl


Congres SBO ism Novilo


5 en 6 februari organiseert het SBO ism Novilo een congres: Talent leren excelleren!
Via het SBO kun je je inschrijven: http://www.sbo.nl/onderwijs/talent-leren-excelleren/


Tips op vernieuwde website www.hoogbegaafd.com!


Op http://www.hoogbegaafd.com/tag/tips/ delen we elke week een tip over een onderwerp waar we veel vragen over krijgen. Onderwerpen van de afgelopen weken:

  • Prioriteiten
  • Kerndoelen
  • Communiceren naar ouders
  • Slim belonen
  • Motiveren door beloning

Als je een verzoek wilt doen over het onderwerp van een nieuwe tip dan horen we dit heel graag via info@novilo.nl!

 

Back To Top