skip to Main Content
088 0200 300

De uitdaging voor ouders

spoilt-brat

Alle mensen maken dezelfde ontwikkelingsfasen door. Van afhankelijkheid van de moeder in de baby jaren, de vereenzelviging met het gezin (dreumes) naar de drammerigheid van de peuter. Elke fase heeft zijn tijd en zijn functie, totdat door de groeiende complexiteit van de wereld om het individu heen de denkwijzen en het gedrag uit de oude fase niet meer toereikend zijn. Er wordt een probleem ervaren.

Zoals Thomas Edison ooit eens heeft gezegd “Ontevredenheid is de eerste vereiste van vooruitgang”.
De drammerige peuter zal zijn of haar strategie niet aan gaan passen als het gedrag voorziet in de behoefte van het kind. Toegeven aan dit gedrag als ouders zal dus nooit voor een gedragsverandering zorgen. Vroeger was er vaak de tijd niet, noch de middelen voor ouders om aan dit gedrag toe te geven en ervoer de peuter al snel een probleem met zijn of haar drammerigheid. Het geduld was snel op en een uitbrander het gevolg. Zo leerde het kind al snel dat omgaan met uitgestelde aandacht wél een manier was om in de behoeften te voorzien en bovendien de wijze les dat blijkbaar de wereld niet alleen om hem of haar draaide.

Om een kind goed tot ontwikkeling te laten komen zal het de les moeten leren dat altijd, hoe dan ook, je zin krijgen uiteindelijk tot problemen komt. Als ouder kun je je kind niet beter helpen in deze vroege fase dan door streng en consequent te zijn, hoezeer het ook tegen de tijdsgeest indruist.

Een zoutjesfabrikant adverteert tegenwoordig met een nieuwe variant die meer verantwoord zou zijn om aan je kinderen te geven. De slogan luidt “Want ja zeggen is veel leuker!”

Dit klopt natuurlijk maar let wel:

Wat vaker nee zeggen is veel beter.

Meer over de achterliggende theorie is te vinden in dit boek over Spiral Dynamics.
Bovendien is deze theorie een belangrijk onderdeel van onze training Klassenmanagement.

 

 

Back To Top