skip to Main Content
088 208 0800

Werken aan een succeservaring

Zorg dat je succes opbouwt met je kind. Ga werken aan de successpiraal, zodat je kind al met kleine stapjes kan leren hoe het is om na ergens moeite voor te hebben gedaan een succeservaring te hebben. Dit kan zoiets zijn als eens tien minuten langer de kamer opruimen dan wat het kind normaal gesproken is gewend. Of om eens een tijdje langer te luisteren naar iemand in plaats van meteen met het eigen verhaal van wal te steken.

Vraag aan je kind wat het denkt te gaan doen op de basisschool. Sommige kinderen zien het wellicht meer als een ander soort dagopvang, terwijl school natuurlijk een hele ander functie dient. Met name de slimmere kinderen zijn goed in staat op hierop te reflecteren. Dus ga hierover met je kind in gesprek. Help je kind in dit gesprek om realistische doelen te stellen.
Als je kind opdrachten heeft van school, reflecteer dan regelmatig op het doel van de opdracht. Als het bijvoorbeeld een auto moet tekenen, is het handig voor het kind om te weten dat de tekening niet zo realistisch mogelijk hoeft te zijn, als maar uit de tekening te halen valt dat het een auto voorstelt. Verder kan je uitleggen waarom het kind de auto moet tekenen. Het tekenen van de auto is goed voor de fijne motoriek en helpt het kind in de voorbereiding naar het schrijven.
Reflecteer ook op het geleerde. Kinderen weten niet altijd, zeker niet als ze iets spelender-wijs hebben geleerd, dat ze iets hebben geleerd. Het is daarom verstandig om na afloop duidelijk te maken wat voor resultaat de activiteit had. Een voorbeeld uit de praktijk is dat een kind in groep 4 door middel van het maken van tekeningen bezig was met de provinciën van Nederland. Na afloop had het kind niet het idee iets te hebben geleerd maar kon wel alle provinciën opnoemen als het erom werd gevraagd. Als kinderen weten wat ze hebben geleerd van iets, dan heeft het veel meer waarde voor ze.

Ben je als ouder geïnteresseerd in meer ideeën over opvoeden, leren bij kinderen en zo verder?
Kijk dan eens bij onze Workshops of Online trainingen voor ouders.

Back To Top